opstina gornji milanovac

26. април 2015.
У Такову куцало срце целе Србије


takovo

У четвртак 23. априла је, у нашем и Милошевом Такову, како кажу стихови Милована Витезовића "Где је модерна Србија створена, у народу храстових корена" свечано обележено Два века од подизања Другог српског устанка, Дан Војске Србије и Дан општине Горњи Милановац.


Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј, министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници законодавне, извршне и судске власти, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, старешине и руководиоци Министарства одбране и Војске Србије, војно-дипломатски кор, начелници округа, представници локалних самоуправа и верских заједница, као и многобројни грађани.


takovo

Церемонија је започета полагањем ловорових венаца на споменик Другом српском устанку, уз одавање војних и државних почасти устаницима. Потом је уследио свечани говор председника Србије који се осврнуо на историјску позицију наше земље између светских сила, вечито у борби за слободу и очување сопственог идентитета и универзалних вредности. Истовремено у 13.17 сати, у Такову и са Савске терасе на Калемегдану, извршена је почасна паљба јединица Војске Србије са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.


Преко пет хиљада окупљених грађана у Такову нетремице је пратило спектакуларну вежбу Војске, са церемонијалном предајом 24 освећене војне застава јединицама ранга бригада и егзерциром Гарде, уз налет два авиона - Миг 21 који су присутне оставили без даха.


Временске прилике су допринеле да целокупна свечаност заблиста у пуном сјају, у амбијенту Знаменитог места Таковски грм, које је општина Горњи Милановац месецима уназад дотеривала за овај значајни јубулеј. По завршетку званичног програма, припадници Војске су са грађанима поделили свој традиционални ручак - војнички пасуљ, а посетиоци су могли и да разгледају репрезентативну изложбу копненог оружја на отвореном.


Председник општине Горњи Милановац, Милисав Мирковић захваљује се свим грађанима који су својим присуством допринели да овај јубилеј буде обележен на најлепши могући начин, а да из Такова у свет оде слика достојна двовековног Милошевог завештања.


takovoПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!