opstina gornji milanovac

11. мај 2015.
Обележен 9. мај - Дан победе над фашизмом


dan pobede gm

У Горњем Милановцу достојанствено je обележена седамдесета година слободе и Дан победе над фашизмом.


dan pobede gm

У суботу, у Спомен парку "Брдо мира", настрадалим борцима сународницима, црвеноармејцима и многим страдалницима у немачким логорима венце су положили представници Амбасаде Руске федерације, Војске Србије, Општине Горњи Милановац, Савеза бораца НОР-а, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године и Друштва српско-руског пријатељства "Таково" из Горњег Милановца.


У част овог великог празника присутнима су се обратили други секретар Руске Амбасаде у Републици Србији госпођа Eлена Горшкова и Председник Општине Милисав Мирковић, подсетивши присутне о значају данашњег празника када је 9. маја 1945. године нацистичка Немачка потписла капитуалицију и тиме окончала фашистичку окупацију у којој је животе изгубило око 50 милиона људи.


Честитајући празник присутнима, други секретар Руске Амбасаде у Републици Србији госпођа Eлена Горшкова поручила је да ова манифестација чува успомену на све наше хероје који су се борили против фашизма, да историју не смемо заборавити и да је заједничким активностима морамо и даље чувати од заборава. Она је подсетила и да је Председник Русије Владимир Путин ратификовао споразум Русије и Србије о одржавању руских гробница, војних споменика и меморијалних објеката на територији Србије, као и српских на територији Русије.


dan pobede gm

Председник Мирковић рекао је присутнима да данас одајемо почаст и велику захвалност нашим погинулим борцима, жртвама фашистичког терора и црвеноармејцима који су учествовали у ослобођењу рудничко-таковског краја као и читаве Србије и света, уз поруку да се фашизам више никада и нигде не понови. Он је истакао и да је Општина Горњи Милановац дала огромне жртве и допринос коначној победи над фашизмом.


Након обраћања, полагања венаца на споменике погинулим црвеноармејцима и споменик погинулим партизанима, представници општине, Савеза бораца НОР-а и других удружења положили су цвеће и на остале споменике у спомен парку "Брдо мира".


Такође, присутни су одали пошту минутом ћутања и интонирана је химна Русије и Србије, док краћи пригодан програм за све присутне извели су ученици ОШ "Момчило Настасијевић".


Организатори свечаности били су општина Горњи Милановац и општинска организација Савеза бораца НОР-а.dan pobede gm    dan pobede gm    dan pobede gm

dan pobede gm    dan pobede gm    dan pobede gmПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!