opstina gornji milanovac

08. јун 2015.
Одржан традиционални Марш пријатељства


mars prijateljstva

Према традицији дугој неколико деценија, у Горњем Милановцу одржан је јуче Марш пријатељства у знак сећања на четири хиљаде југословенских интернираца који су били заточени у нацистичким логорима у Норвешкој током Другог светског рата.


"Норвешка и Србија имају веома добру сарадњу, али приватна пријатељства настала на овај начин су веома важна јер временом напредују и проширују се у друге видове сарадње. Људи који су преживели нацистичке логоре у Норвешкој захвалност дугују превасходно народу Норвешке, који је и поред огромне опасности помагао интернирцима у свакој прилици" рекао је председник општине Милисав Мирковић који је присуствовао свечаном скупу испред Куће српско - норвешког пријатељства.


mars prijateljstva    mars prijateljstva

Овом приликом, председник општине захвалио се амбасадору Краљевине Норвешке, који је присуствовао традиционалном Маршу пријатељства, на сарадњи и доприносу у јачању веза ова два народа, јер како амбасадору ускоро истиче мандат у Србији ово је била последња званична посета Горњем Милановцу.


"Надам се да је најтеже време прошло јер Србија се креће у добром правцу. Између ова два пријатељска народа развијено је искрено пријатељство као и дипломатска и привредна сарадња" рекао је амбасадор Nils Ragnar Kamsvag.


Програм Марша пријатељства почео је у преподневним часовима окупљањем учесника у Норвешкој кући, а након тога настављен је полагањем цвећа на споменик изгинулим интернирцима на Брду мира и шетњом предвиђеном стазом Марша из Такова до Норвешке куће, где је настављен програм домаћина.


Међу малобројним преживелим интернирцима, члановима њихових породица из неколико градова Србије и гости из Норвешке су марширали у знак сећања на оне који су заувек остали на Норвешкој земљи али и на дане када је учвршћено пријатељство народа Србије и Норвешке.


mars prijateljstva    mars prijateljstvaПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!