opstina gornji milanovac

29. јул 2015.
Наставак археолошких истраживања на Руднику


Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда наставља истраживања на археолошком налазишту Дрење, на планини Рудник.


До сада на Дрењу су пронађени остаци градске архитектуре као и бројни покретни налази (фрагменти посуђа, накит, новац) који припадају XIV-XV веку.


Млађи културни слој везан је за период замирања насеља када се око објекта на локалитету Стационар формирала пространа некропола.


Овогодишња, седма, кампања почела је 24. јула. Поред средстава милановачког Музеја и Општине Горњи Милановац, Министарство културе и информисања Србије обезбедило је 400.000,00 динара за наставак ископавања. Захваљујући тим средствима наредних месец дана истраживаће се на локалитетима Дрење - Стационар, Дрење - Двориште С. Марковића и Дрење - Имање Лепе Вукмановић.


На основу резултата досадашњих истраживања Одлуком Владе Републике Србије потес Дрење је проглашен за археолошко налазиште (05 број 633-10627/2014 ("Службени гласник РС" 103/2014)).


Под археолошким налазиштем као непокретним културним добром подразумева се "део земљишта или површине под водом који садржи остатке грађевина и других непокретних објеката, гробних и других налаза, као и покретне предмете из ранијих историјских доба, а од посебног су културног и историјског значаја. Као и свако друго културно добро и археолошко налазиште се не сме "оштетити, уништити, нити се без сагласности, у складу с одредбама овог закона, може мењати његов изглед, својство или намена" (Закон о културним добрима Р. Србије, 1994).


muzej gm
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!