opstina gornji milanovac

24. септембар 2015.
Министар културе и информисања посетио општину Горњи Милановац


ministar u poseti gm

Поводом међународног филмског фестивала "Кратка форма", који се у нашој општини организује по трећи пут, јуче је Горњи Милановац посетио министар културе и информисања Иван Тасовац.


Приликом централне вечери фестивала "Кратка форма", у Модерној галерији Културног центра, у обраћању председника општине Милисава Мирковића истакнут је значај све већег броја учесника на манифестацији, што између осталог предвиђа и трајање "Кратке форме" као једног од значајнијих светских бијеналних манифестација у области краткометражне филмске уметности.


Министар Тасовац, који се обратио скупу у име свог ресорног министарства као генералног покровитеља Фестивала, поручио је дa са собом носи емоције предивног дана проведеног у Горњем Милановцу а горњомилановачким малишанима да буду поносни на свој град, своје снове јер ће их сигурно остварити.


Такође, поред обраћања присутнима председнице Скупштине општине Јадранке Достанић и директора "Културног центра" Драгана Арсића, у оквиру програма централне вечери, уручене су награде и признања победницима Другог фестивала "Кратка форма", који је одржан у Горњем Милановацу 2013. године и отворена је Четврта годишња конференција мреже филмског стваралаштва младих.


Мрежа филмских фестивала, организација и наставника медијске културе има за циљ да промовише филмско стваралаштво деце и омладине док крајњи циљ је обогатити Европску филмску културу, мотивисати младе за професионално бављење филмом и пружити им стручну и техничку помоћ како би своја филмска остварења могли да представе на фестивалима широм Европе. Претходних година конференција филмског фестивала младих (YCN) организована је у Тромсу (Норвешка, 2012. године), у Карловцу (Хрватска, 2013. године), у Дубровнику (Хрватска, 2014. године) док ове године част је припала Горњем Милановцу и организована је у оквиру трећег међународног филмског фестивала "Кратка форма".


ministar u poseti gm

Током целодневне посете општини Горњи Милановац, министар културе и информисања Иван Тасовац, имао је радни састанак са председником општине, његовим сарадницима и директорима установа за културу, а потом и прилику да посети Библиотеку "Браћа Настасијевић", Гимназију "Таковски устанак", Манастир Враћевшница као и Конак кнеза Милоша у Горњој Црнући. У Конаку кнеза Милоша министар Тасовац уручио је директору Музеја рудничко – таковског краја, Милошу Николићу, четири значајна артефакта, а то су долама кнеза Милоша, чашу из које је пио и два писма, од којих је једно које је кнез писао свом брату.


Међународни фестивал кратког филма "Кратка форма" сматра се једним од најзначајних светских фестивала у области краткометражне филмске уметности и промовише уметничке вредности савременог српског и међународног филмског стваралаштва у области кратког филма, као и наслеђе националне и светске културне баштине на подручју краткометражне филмске уметности. Афирмиција филмског стваралаштва, ширење филмске културе, едукација младих, подстицање разноликости филмског израза, интеркултурног дијалога и интеракције између аутора, публике и учесника пројекта, ширење активне мреже фестивала, као и развој културног туризма, циљеви су које заступа фестивал "Кратка форма".


Одржавајући квалитет, квантитет и кредибилитет манифестације покренуте 2010 године, светској јавности до сада је представљено око 250 филмских остварења која потписују аутори из педесетак земаља света а ове године пред стручним жиријем нашло се нових 207 филмова.


У нашем граду у време трајања Фестивала, од 19. до 27. септембра, бораве бројни филмски ствараоци, редитељи, продуценти као и филмски радници из Србије и иностранства.ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gm

ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gm

ministar u poseti gm    ministar u poseti gm    ministar u poseti gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!