opstina gornji milanovac

22. октобар 2015.
Отворена изложба "Средњовековни Рудник - Археолошка истраживања 2009-2014. године"


У Галерији Музеја рудничко-таковског краја, данас је отворена изложба "Средњовековни Рудник - Археолошка истраживања 2009-2014. године", аутора Ане Цицовић и др Дејана Радичевића.


Изложбу су отворили Милисав Мирковић, председник општине Горњи Милановац и др Ђорђе Јанковић, археолог.


Пре него што је прогласио ове изложбу отвореном, Председник Општине је у свом обраћању присутнима поручио да свако ново истраживање и налази имају изузетан значај јер се заокружује слика о историји и догађањима на овом подручју с обзиром да сам Рудник и рудничко подручје нису довољно истражени одајући признање ауторима изложбе - Ани Цицовић и Дејану Радичевићу који су се потрудили да милановачкој и широј јавности представе резултате вишегодишњих истраживања и исту упознају са локалитетима од значаја не само за Рудник, за Горњи Милановац већ и читаву Србију.


Отварање је употпунио ансамбл за рану музику "Flauto dolce".


Археолошка истраживања на планини Рудник започета су 2009. године у организацији Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и Филозофског факултета у Београду. До 2014. године истражена су четири локалитета која припадају периоду XIV-XV века. На локалитету Маџарско брдо у потпуности су истражени остаци православне цркве. На археолошком налазишту Дрење делимично је истражена католичка црква на локалитету Стационар и остаци стамбених објеката на локалитетима Имање – Никића и Двориште Слободана Марковића.


Овом приликом изложен је, између осталог, печат кнеза Лазара пронађен током археолошких истраживања 2015. године.arheologija    arheologija    arheologija

arheologija    arheologija    arheologijaПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!