opstina gornji milanovac

30. октобар 2015.
Отворена документарна изложба "Милутин Миланковић – живот и дело"


izlozba

У организацији Удружења "Милутин Миланковић" из Београда и Установе за културу, уметност и ваншколско образовање "Културни центар" из Горњег Милановца у Модерној галерији "Културног центра" у четвртак, 29. октобра 2015. године, отворена је документарна изложба "Милутин Миланковић – живот и дело".


Председник Општине Милисав Мирковић, изразивши задовољство што му је припала та част да свечано отвори ову изузетну документарну изложбу и честитајући организаторима, истакао је да Горњи Милановац одржавањем ове документарне изложбе даје свој скромни допринос чувању успомене на лик и дело овог научника који је сва своја научна достигнућа остварио у Србији.


У име организатора присутнима су се обратили генерал Милан Станимировић и Славко Максимовић, председник Удружења "Милутин Миланковић" и Драган Арсић, директор Установе за културу, уметност и ваншколско образовање "Културни центар", а отварање изложбе употпунило је читање одломка из Миланковићевог дела "Кроз васиону и векове".


Прошле, 2014. године, обележена су четири значајна догађаја из живота Милутина Миланковића: 135 година од рођења, 110 година од промовисања у доктора техничких наука, 105 година од доласка на универзитет у Београду и 60 година од добијања Златне докторске дипломе Високе техничке школе из Беча.


Успомену на овог великог српског и светског научника, који је био на неки начин запостављен и скоро заборављен, чува удружење названо његовим именом. Афирмисан је прво у свету због револуционарности теорија о леденим добима које су га учиниле бесмртним у свету науке, а данас је наш најцитиранији научник и то посебно од када је актуелна прича о климатским променама. Његов лик се од 2012. године налази на новчаници од 2.000,00 динара.izlozba    izlozba    izlozbaПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!