opstina gornji milanovac

11. новембар 2015.
Дан примирја у Првом светском рату обележен у Горњем Милановцу


dan primirja

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, достојанствено је обежелен у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства.


Испред Општине Горњи Милановац венац су положили Председник Општине Милисав Мирковић и заменик Председника Мирослав Миловановић. Потпуковник Недељко Планојевић и мајор Зоран Писковић положили су венац у име Војске Републике Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.године – Подружница Горњи Милановац венац су положили председник и потпредседник ове подружнице - Владимир Јовановић и Драшко Ћурчић.


Међународни Дан примирја у Првом светском рату обележава се у свим светским главним градовима држава победница у знак сећања на 1918. годину када је 11 новембра, у 11 сати, на снагу ступило примирје. Широм Србије, представници државних и локалних власти, удружења грађана, појединци, окупљају се испред војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем венаца одају почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима.


ramonda

Чланови Владе Републике Србије, функционери, запослени у државним органима и јавним службама, ученици, студенти, спортисти, јавнe и медијскe личности по препоруци Владе Републике Србије носе у седмици пре Дана примирја на видном делу гардеробе амблем на коме је Цвет Наталијина рамонда.


Цвет Наталијина рамонда је у бојама медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније, расте углавном на истоку Србије и на планини Ниче са највишим врхом под називом Кајмакчалан. Симболика овог цвета је вишеструка како због станишта, тако и због имена добијеног по краљици Наталији Обреновић.dan primirja    dan primirjaПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!