Eng

Es

It

Sp

Poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata u Gornjem Milanovcu obavljaće načelnica Odeljenja za društvene delatnosti

Poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata u Gornjem Milanovcu obavljaće načelnica Odeljenja za društvene delatnosti

Od 1. decembra ove godine, na osnovu Zakona o pravima pacijenata, zaštitu prava pacijenata obezbeđuje lokalna samouprava, određivanjem lica koje će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje. Ispunjavanjem svih kriterijuma predviđenim ovim Zakonom, poslove savetnika pacijenata u gornjomilanovačkoj opštini obavljaće diplomirani pravnik Ljiljana Tešić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

Savetnik pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim pismenim i usmenim prigovorima. Takođe, pruža i potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata, što znači da će imati ulogu medijatora. Ovim Zakonom pacijentu je po prvi put priznato 19 prava, koji se uglavnom tiču kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga, a ostvarivaće se u jedinici lokalne samouprave preko savetnika pacijenata.

Ostvarivanje pacijentovih prava zasniva se na partnerskom odnosu pacijenta, zdravstvenog radnika i zdravstvenog saradnika uz uzajamno poverenje i poštovanje na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Dom zdravlja, Opšta bolnica, vršioci privatne prakse i drugi predstavnici zdravstvenih ustanova dužni su da na vidnom mestu istaknu ime i prezime, radno vreme savetnika pacijenata, kao i adresu i broj telefona na koji se pacijent može obratiti radi zaštite svojih prava.
Treba napomenuti, da zaštitu prava osiguranog lica, odnosno žalbe i primedbe na Republički fond za zdravstveno osiguranje RFZO ne vrši savetnik pacijenata, već se ona ostvaruje u organizaciji zdravstvenog osiguranja kod koje je to lice zdravstveno osigurano.


Претходни Studentima sa područja gornjomilanovačke opštine ostalo još desetak dana da se prijave za studentsku stipendiju

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I