Eng

Es

It

Sp

Горњи Милановац први у Србији креће у процес рециклаже асфалта

Горњи Милановац први у Србији креће у процес рециклаже асфалта

У Србији се по први пут ради једна нова технологија рециклаже асфалта и то у Горњем Милановцу. Директивом, која је упућена кластерима Европске уније, предвиђено је да се стари асфалт више не третира као грађевински отпад, већ да се користи као ресурс. Данас су у новој бази ЈП за изградњу општине Горњи Милановац присутни имали прилику да виде сам процес рециклаже гребаног асфалта, који је касније искоришћен за крпљење рупа на градском подручју.

– Наш суграђанин Александар Милојевић нам је уступио технологију по којој можемо да поново користимо фрезовани асфалт и да са њим вршимо разне поправке на путевима, градимо бициклистичке стазе, паркинг просторе, па чак и некатегорисане путеве. Ја сам изузетно срећан и задовољан јер тога увек има и ми тежимо ка једној обновљивој економији. Ми тренутно на својој депонији имамо 2900 тона струганог асфалта и желимо да га на овај начин искористимо. Циљ нам је да и у току зимског периода можемо у сваком тренутку да вршимо поправке када за то постоји потреба из било којих разлога. Желимо и да смањимо загађење животне средине, јер су су емулзије које се користе у овом процесу на биљној бази и потпуно еколошке – рекао је председник општине, Дејан Ковачевић.

Ова технологија предвиђа коришћење 100 посто фрезованог асфалта по хладном поступку уз додатак јувинатора, који служи да у њему „оживи“ застарели битумен и да му врати вискозитет.

Технологију коју данас презентујемо смо преузели од партнерских компанија из Италије и из Немачке. На моје велико задовољство овај вид производње асфалтних мешавина по хладном поступку радимо у мом родном граду. На то сам изузетно поносан и захвалан сам председнику општине што је препознао вредност овога и омогућио нам пробне деонице за производњу и уградњу – изјавио је Александар Милојевић, грађевински инжењер.

Данашњој демонстрацији рециклаже асфалта присуствовали су и гости из Северне Македоније из компаније која се бави одржавањем градских улица, који су изразили жељу да се упознају са овом технологијом и да почну са њеном применом и у својој земљи.

  КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

Претходни Одржана 29.седница Општинског Већа

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I