Eng

Es

It

Sp

Култура

Културни центар

Међународни бијенале уметности минијатуре (у организацију Културног центра од 1998. године), Ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“ (2004.), Фестивал кратког филма и филмска колонија „Кратка форма“ и многобројне друге су манифестације са којима се Горњи Милановац поноси.

Уз редовне програме Културног центра (ликовни, сценски, музички, књижевни, драмски, дечји, филмски…) у Горњем Милановцу су организоване смотре „Вече под грмом“, манифестације аматерског стваралаштва која се сваке године на Пантелијевдан (9. август) одржава у Такову. Културни центар Горњег Милановца у сарадњи са другим институцијама културе Библиотека „Браћа Настасијевић“, Музеј рудничко-таковског краја, Туристичка организација општине Горњи Милановац, КК „Момчило Настасијевић“, КД „Запис“, Милановачко аматерско позориште, УЛПУ Горњег Милановца, КУД „Типопластика“, КУД „Шумадија“, певачка група „Црнућанка“, КУД „Видовдан“, КУД „Брђани“…учествује и у реализацији више аматерских и професионалних пројеката који се током године организују у Горњем Милановцу и шире.

При Културном центру раде балетски студио, плесна школа, ликовни атеље, музичка и драмска радионица, дечији инклузивни хор и омладинска сцена. Покретачи смо Минијатурног бијенала, до недавно пратеће манифестације Међународног бијенала уметности минијатуре, организатори општинског и регионалног такмичења „Песниче народа мог“, а од 2008. године, у сарадњи са Милановачким аматерским позориштем и организатори „Школске сцене“ – фестивала позоришног стваралаштва ученика основних и средњих школа са подручја општине Горњи Милановац.

Значајан сегмент Културног центра је и ваншколско образовање. Последњих година у сарадњи са Националном службом за запошљавање организовани су течајеве страних језика за стручно оспособљавање и преквалификацију незапослених. Путем курсева који се организују у режији Културног центра, многи полазници су употпунили своја знања из руског, енглеског, немачког италијанског и француског језика или стекли неку од диплома неопходних за обављање своје делатности (курсеви дактилографије, кројења, курсеви за возаче виљушкара, вођење пословних књига, обука за рад на рачунару, руковање гасним инсталацијама…)

Библиотека ""Браћа Настасијевић

Библиотека „Браћа Настасијевић“ је савремена установа са фондом од 100 000 књига. Горњомилановачка Библиотека у свом саставу има књижару где су заступљени сви значајнији издавачи. Располажу добрим простором и опремом који омогућавају ширење делатности и унапређење рада. Издавање књига корисницима јесте основна делатност библиотеке, али осим тога ова установа има одличну сарадњу са школама и предузећима, књижевним клубовима и другим установама културе. Организују се књижевне вечери, дечје и завичајне изложбе, сајмови књига, манифестације.

Библиотека поседује електронски каталог свог целокупног фонда. Компјутерски програм библиотекагм израђен је према нашим захтевима и омогућава различите врсте претраге публикација.Честе анкете као и Савет корисника указују на резултате нашег рада и на оно што треба унапредити у раду.

Музеј рудничко-таковског краја

Музеј рудничко-таковског краја основан је 15. априла 1994. године као установа која обавља делатност заштите културних добара на територији општине Горњи Милановац.

У згради су смештени легати браће Настасијевића, породице Лазић и Боже Продановића, као и стална поставка „Поклони и откупи – време династије Обреновића“. У саставу Музеја су и сталне поставке: „Други српски устанак и српска револуција 1804-1839“ у музеју Другог српског устанка у Такову и „Српска кућа у првој половини XИX века“ у Милошевом конаку у Горњој Црнући. Осим основне музејске делатности, музеј се бави и издаваштвом.

Нови будући изглед и садржајност адаптираног и реконструисаног Дома културе омогућиће напредак, развој и унапређење културе Горњег Милановаца.

 

Више о култури нашег града можете сазнати путем сајтова:

www.kcgm.org.rs
www.muzejgm.org
www.bibliotekagm.com

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I