Додељено 99 Уговора за подстицање и унапређење енергетске ефикасности

     Грађани који су остварили право на коришћење подстицајних средстава за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Горњи Милановац за 2022.годину, потписали су данас Уговоре, које им је уручио председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

    Субвенционисане су следеће мере енергетске санације: постављање термичке изолације, замена спољне столарије, набавка и уградња котла на дрвну биомасу, набавка и уградња котла на гас, замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела-радијатора, набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система, набавка и уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за грејање санитарне потрошне топле воде и пратеће инсталације грејног система за породичне куће. Наведене мере се спроводе кроз сарадњу са привредним субјектима који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији стамбених објеката, а крајњи корисници  бесповратних средстава су домаћинства на територији општине Горњи Милановац.

Желим да нагласим да је ове године истрошен сав новац који је опредељен за мере енергетске санације и да су сви заинтересовани грађани, њих 99, добили средства за која су конкусрисали. Драго ми је да видим да су људи јако заинтересовани за овај вид мера које Општина спроводи заједно са Министарством и потрудићемо се да наредне године издвојимо и више новца у те сврхе. Свесни смо да ћемо, ако заменимо столарију и урадимо фасаде, уштедети и до 30 посто енергије. Циљ нам је да уштедимо и један проценат енергије, а што се боље и рационалније будемо односили према томе, биће мање загађења и проблема са животном средином, а трошиће се и мање новца за загревање – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине ГМ.

    Општина Горњи Милановац трећу годину заредом спроводи овај Програм у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, а ове године у те сврхе издвојено је више од 13 милиона динара.

   Ковачевић је овом приликом подсетио да Општина Горњи Милановац поред ових мера, континуирано ради на пољу енергетске ефикасности, а један од примера је изградња нове топлане на биомасу и на гас, која би са топлим пробама требало да почне већ од првог децембра.

Previous Решавање проблема са струјом