Отворена котларница на биомасу у Горњем Милановцу

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић отворили су данас котларницу на биомасу и гас. Говорећи о значају изградње ове котларнице, председник Ковачевић је истакао да тиме општина Горњи Милановац решава вишедеценијски проблем загађења ваздуха, као и да ће грађани који користе даљинско грејање од сада имати безбедно снабдевање топлотном енергијом. Он се захвалио и министарки Вујовић на изузетној сарадњи које њено министарство има са локалном самоуправом.

– Желим да се захвалим министарки Вујовић не само на овом пројекту, већ на учешћу у свим пројектима важним за Горњи Милановац, животну средину и све наше грађане. Ми смо непосредно пред долазак овамо обишли и радове на изградњи једне од девет локација на којима се гради канализациона мрежа, а које финансира Министарство. Морам и да се похвалим да смо ми прва општина која је добила средства за изградњу канализације, које градимо и на сеоском подручју. Поред Рудника, Враћевшнице, Прањана у првој фази, у другој фази канализацију ће добити и Таково, Брђани и друга места. Горњи Милановац је у последњих неколико година једно велико градилиште, мада без помоћи државе ми не бисмо могли да остваримо ни део онога што смо урадили. Најзначајнији је, свакако, пројекат изградње приступне саобраћајнице, а поред тога градимо и реновирамо Болницу, школе и све оно  што је потребно за један нормалан живот у 21. веку – рекао је председник општине.

Општина Горњи Милановац је пре непуних осам месеци потписала уговор о јавно-приватном партнерству  фирма која се бави обновљивимса фирмом „Енергy цонструцтион“ из Београда која се бави изградњом постројења на биомасу широм Србије.

– Ово је први пројекат који радимо а да је у питању јавно-приватно партнерство. Први пут да ће један град и једна фирма која се бави обновљивим изворима енергије сарађивати кроз дугогодишњи уговор где је приватни партнер тај који граду испоручује топлотну енергију. Идеја водиља у овом пројекту нам је била да Горњи Милановац добије чистији ваздух и топлотну енергију по повољнијој цени. По првим пројекцијама које смо радили, град је требало да има од 15 до 20 посто јефтинију енергију него из фосилних горива из постојећих постројења. Стицајем околности, дошло је до енергетске кризе, фосилна горива су знатно поскупела, тако да ће уштеде које смо ми планирали бити још веће – изјавио је Мирослав Алексић, директор фирме „Енергy цонструцтионс“.

Присутнима се обратила и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, која је рекла да Милановчани од сада могу да буду спокојни што се тиче аерозагађења које су узроковале котларнице на мазут.

– Котларнице на мазут биће прошлост, дакле нема више прашкастих материја у ваздуху, нема прекомерног аерозагађења, користе се обновљиви извори енергије, а пре свега доћи ће до уштеде. Када говоримо о овој топлани, ја морам да напоменем да ће она топлотном енергијом покрити више од 26 хиљада квадратних метара. Преко ње ће се грејати и Општа болница, 27 пословних простора и око 1200 станова, а бенефити ове котларнице ће се осетити већ у овој гејној сезони – нагласила је министарка Вујовић.

Паралелно са изградњом котларнице на биомасу извођену су и радови на изградњи топловода у дужини од 1750 метара, а како је најављено, топле пробе са нове топлане почињу од данас да би се котларнице на мазут угасиле већ прваог јануара.

Previous Настављено улагање у инфраструктуру на сеоском подручју