Пола века постојања Центра за социјални рад Горњи Милановац

Свечаном академојом данас је обележен јубилеј Центра за социјални рад Горњи Милановац, 50 година постојања и рада. Овај јубилеј својим присуством су увеличали Државни сектретар у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања господин Крсто Јањушевић, представници републичких органа и организација, председник општине Горњи Милановац господин Дејан Ковачевић, као и представници општинских органа. Директор Центра Драган Вучићевић поздрављајући присутне госте, направио је краћи осврт на рад Центра , уједно најављујући и планове за наредни период.

“У свом раду Центар је наилазио на несебичну подршку општине и надлежних републичких органа И институција како у обезбеђивању простора и опреме за обављање делатности, тако и у решавању потреба и збрињавању корисника. Не могу, а да не истакнем пример одговорног понашања општине на челу са председником Ковачевићем уи сфери обезбеђења средстава за једнократне помоћи лицима у стању социјалне потребе а које се  реализују преко центра. За 2023. годину  износ тих средстава предвиђен буџетом је једанаест милиона динара и константан раст из године у годину за око 600 корисника овог права. У последње 2 године успели смо да решимо све захтеве лица која се тренутно нађу у стању социјалне потребе И не постоји ни једно лице коме та помоћ није бар једном додељена а има и оних који су захтев подносили и остварили то право четири пута годишње. Тежња свих који се баве социјалном политиком јесте да се створе одговарајући предуслови  за квалитетније обављање послова социјалне заштите и пружање одговарајућих услуга. У ту сврху уз помоћ председника општине створили смо предуслове за изградњу пословне зграде центра, обезбеђена је локација, пројектна и остала документација добијене потребне дозволе и сагласности , једино нам недостају финансијска средства.То би био једини начин да решимо проблем недостатка институционално-смештајних капацитета за тренутно збрињавање корисника.”

Вучићевић је најавио да се реализацију овог пројекта очекује до 2024.године, а током наредне године у плану је увођење нове услуге а то је Саветовалиште за брак и породицу као и за малолетне починиоце кривичних дела, наглашавајући да је:

Највећа награда за наш рад јесте Сребрна медаља “Таковски устанак” која је Центру додељена 23.априла ове године поводом Дана општине ГорњинМилановац. То престижно признање поред тога што нам даје ветар у леђа, обавезује нас на још истрајнији и квалитетнији рад у добробит наших корисника– истакао је Вучићевић

Председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић , поздрављајући присутне између осталог је рекао :

Горњи Милановац и Милановчани су одувек бринули једни о другима, то показује и податак да данас обележавамо 50. година постојања И рада овакве једне установе- установе Центра за социјални рад.Оно што ми заједно радимо са Центром за социјални рад и са свима Вама јесте да омогућимо и онима који нису способни за рад, достојан живот у 21.веку. Веома значајно је то што је и директор Центра поменуо а то је да после 50.година постојања  Центар за социјални рад  добије адекватну зграду . Као што знате ми смо ту тему већ започели, у једном  моменту смо определили и одређена средства али нисмо реализовали што ћемо учинити у предстојећем периоду према плану који постоји И који је одобрен .

Честитајући јубилеј, председник Ковачевић пожелео је запосленима да и даље обављају квалитетно своје услуге, а општина ће их увек подржавати на тим ни мало лаким и захтевним задацима.

Државни  секретар  у министарству за рад запошљавање , борачка и социјална питања господин Крсто Јањушевић излагање је започео честитавши  запосленима у Центру велики јубилеј и наставио:

-Знам колико вам је тежак посао и кроз гранање свих ових услуга и свих оних које кроз неке пројекте детектујете да је неопходно покренути, знам колико је потребно енергије а  јако је важно да се на неки начин ставите у кожу сваког ко покуца на врата ваше установе, да његовом проблем приђете на најбољи могући начин, И тако правите најбоље могуће резултате и трајете.Министарство за рад, запошљавање  , борачка И социјална питања заједно са локалном самоуправом И вредним људима наставиће да даје подршку сваком добром пројекту  , а круна сваког доброг пројекта јесте када тај пројекат пређе у стални облик подршке корисницима на локалу.- нагласио је Јањушевић

У наставку свечаности најзаслужнијим установама, институцијама и појединцима додељене су Захвалнице у знак признања за допринос који су дали у развоју делатности Центра за социјални рад.

 

Previous Усвојени програми пословања јавних установа и предузећа