Eng

Es

It

Sp

100 дана рада

100 дана рада

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић одржао је конференцију за медије поводом 100 дана рада администрације којом руководи. Председник се осврнуо на активности које је општинско руководство имало у претходних нешто више од 100 дана.

Председник и његови најближи сарадници трудили су се да својим радом буду активни у читавом низу области и да сви имају приближно једнак третман. „Ова конференција данас сазвана је поводом нешто више од сто дана на власти коалиције Српске напредне странке, Нове Србије и Зелене странке и у кратким цртама ћу представити резултате досадашњег рада“.

Извршена је реорганизација Општинске управе. За новог начелника Општинске управе постављен је Александар Јевтовић, дипломирани правник. Број Одељења смањен је на 5: Одељење за финансије, рачуноводство и локалну пореску администрацију, Одељење за општу управу и послове органа општине, Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове, Одељење за друштвене делатности и Одељење за инспекцијске послове. Оформљене су и 3 Канцеларије: за пољопривреду, за локални економски развој и за заштиту животне средине. За неколико дана биће усвојена и нова систематизација радних места, чиме ће се завршити посао реорганизације управе и омогућити да она постане истински сервис грађана.

„Реорганизација Општинске управе морала је да се изврши јер у постојећем облику Управа није могла да испрати планове које желимо да реализујемо. Поред наведених промена веома је битна и чињеница да је Општинско правобранилаштво почело да ради посао како је и прописано законом. Из мени непознатих разлога оно није било формирано још од 2014. године. Именован је општински правобранилац, који ће заступати интересе општине пред судовима. И врло сам непријатно изненађен подацима које добијам из те институције а везане за негативне пресуде које стижу на наплату. Немаром и нечињењем претходног руководства, само пре неки дан је стигла пресуда да због Јавног предузећа за путеве мора да се плати 1.500.000 динара, које морамо да обезбедимо ребалансом буџета. До краја године ће на наплату стићи око 11.000.000 динара по основу пресуда, пре свега због немара ЈП за путеве које је градило путеве у Грабовици и МЗ Коштунићи а да пре тога није добило сагласност од мештана. Такође, стигла нам је пресуда да се плати нешто више од 1.000.000 динара за повреду ученика која је настала пре неколико година.“

Када је реч о инфраструктури, за овај кратак временски период, завршени су или у фази реализације важни пројекти: реконструисан је део улице Војводе Милана (урађена кишна канализација и нови асфалт), реконструисан је део топловода у Железничкој улици (уз замену горионика и котла у котларници), завршена I и II фаза изградње 1750 метара водовода за Брезовицу, мештани Семедражи добили су воду после две године, отворен је новоизграђени мост у Брђанима, потписани уговори и у току су радови на санацији потока Јакљево и Бацковац, започета изградња фудбалског терена у Брусници који ће на јесен бити завршен, почело асфалтирање пута Таково-Бершићи (договорено Акционим планом поправки путева на траси Коридора 11), Министарство омладине и спорта Републике Србије одобрило је нешто више од 39 милиона динара за завршетак Анекса Спортско-рекреативног центра, спроводе се радови на изградњи Анекса у Предшколској установи „Сунце“ (Министарство привреде одобрило је пројектна средства у износу од 9 милиона динара али је и општина определила додатна средства из буџета како би објекат био завршен до краја године), одржан је и први састанак Комисије за реконструкцију и уређење Трга кнеза Михаила.

„Поред наведених пројеката истакао бих и да су заједно са ЈКП „Горњи Милановац“ обезбеђене пумпе чиме је решен проблем водоснабдевања теочинског краја. Поред поменутих 39 милиона динара које је Министарство омладине и спорта обезбедило, за шта ћу ускоро у Београду потписати уговор са Министром, то Министарство обезбедило је и 17 милиона динара за реновирање сале ТШ „Јован Жујовић“. За ових неколико месеци Министарство омладине и спорта определило је за општину Горњи Милановац 56 милиона динара. Надам се да ће у новом простору Спортско-рекреативни центар са новим садржајем који планирају да уведу успети да створе систем који ће омогућавати да се самостално издржава а не да се троше средства општине. Као што је напоменуто, решен је и проблем водоснабдевања Семедражи, самим тим и школе у том месту, која је изграђена и отворена а да није имала прикључак за воду. Прихваћено је идејно решење приступне саобраћајнице за Аутопут, где ће од главног пројекта зависити колико је новца потребно. Имамо и обећање да ће бити обезбеђена средства за комплетно уређење корита реке Деспотовице. Петља код Норвешке куће је још један пројекат који финансира Влада Републике Србије, посредством Јавног предузећа Путеви Србије. Дом културе је велики проблем, „политички“ је отворен пред изборе што је створило бројне проблеме. Велика количина воде (око 60 цм) нашла се у подрумским просторијама и претила је да угрози све што је ту урађено, то смо успели делом да решимо изградњом кишне канализације у улици Војводе Милана а делом ћемо договором са становништвом, које има парцеле око Дома, да кроз њихова дворишта прокопамо рупе за цеви да би се прикључили на систем за одвод те воде. Надам се да ћемо тако решити све проблеме када је вода у питању. Јавно предузеће за изградњу расписало је јавну набавку за доградњу противпожарног система па се надам да ће уградња бити завршена до краја године и да ћемо овај део Дома културе, где је сала, пустити у рад. Када је у питању део са канцеларијским простором, трудићемо се да следеће године обезбедимо средства од Министарства културе и из фондова ЕУ, како би завршили и овај део. О Дому културе ћу одржати посебну конференцију за медије где ћу и грађанима представити све везано за радове на овом објекту.“

Кад говоримо о посетама званичника Владе Републике Србије и других органа и организација, нашу општину су, за ова три и по месеца, посетили: два пута Министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин, државни секретар Министарства омладине и спорта и прослављени рукометаш Предраг Перуничић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) мр Милан Грујић као и представници Олимпијског комитета Србије (ОКС), који су у дворишту ОШ „Момчило Настасијевић“ организовали „Олимпијски час“.

У циљу што бољег позиционирања општине Горњи Милановац како у региону, тако и у Европи и свету, предузет је читав низ дипломатских активности. На позив братске општине Вефсн, председник општине Дејан Ковачевић и директор Јавног предузећа за изградњу општине Божидар Вучетић, боравили су у тродневној радној посети Норвешкој где је уговорен читав низ значајних пројеката.

„Договорено је да се пројекат Дома за стара лица прилагоди актуелном времену и да радне групе обе општине ревидирају пројектну документацију и израде документ којим ће се аплицирати за неопходна средства, како код норвешких, тако и код фондова Европске уније и Републике Србије. Министар Вулин је приликом посете нашој општини изјавио да ће министарство којим он руководи узети учешће у реализацији овог пројекта. Приликом ове посете покренута је и тема тзв. „Америчке куће“ коју Типопластика – АЛКО група и Норвешко друштво Србија заједно са објектом и припадајућим плацом уступају општини Горњи Милановац за потребе деце и омладине ометене у развоју (дневни боравак) и учешће општина Вефсн и Горњи Милановац у преуређењу објекта за ову намену. У циљу спровођења овог подухвата, општине и друштва пријатељства ће формирати пројектну групу да изради неопходну документацију и оквирни буџет целог посла.“

Заједно са заменицом, Јадранком Достанић, председник општине посетио је на позив председника општине Пробиштип Тонија Тоневског, ту општину у Македонији, где су присуствовали обележавању Дана општине и Дана рудара. У Македонији је договорено формирање билатералне групе која ће се бавити израдом Меморандума о братимљењу две општине. Такође, одржан је састанак са руководством предузећа за производњу акумулатора „ТАБ-МАК д.о.о.“ и са групом македонских привредника договорено је да посете Горњи Милановац у скоријој будућности. Гост наше општине био је и потпуковник Тод Андрусен, ваздухопловни аташе Амбасаде САД у Србији, са којим је договорено интензивирање сарадње општине Горњи Милановац и Амбасаде САД у Србији.

Како је привреда једна од главних тачака програма председника Ковачевића, посетио је компаније „Рудник и флотација ‘Рудник’ д.о.о.“, „Металац АД“, „ХЕЛИОС Србија д.о.о.“, као и Јавно комунално предузеће „Горњи Милановац“. У плану је и посета осталим компанијама са територије општине Горњи Милановац, а циљ тих посета је жеља да се кроз дијалог створи партнерски однос између Општинске управе и компанија. Потписано је шест уговора за самозапошљавање у вредности од 1.080.000 динара, који се финансирају из буџета општине, док су у сарадњи са Регионалном агенцијом за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа одржане две обуке за почетнике у предузетништву.

„Новим законом смањена су трансферна средства општинама па ће тако наша општина следеће године имати око 40 милиона динара мање трансфера, тако да морамо да активирамо још више привреду и да кроз локалне приходе остварујемо боље пуњење буџета. Због тога ћемо и за нашу пореску службу набавити нови софтвер како би што прецизније и тачније располагали подацима и средствима које убирамо по то основу. Коалициони партнери и моји сарадници се труде да што више средстава обезбедимо кроз конкурсе министарстава и из предприступних фондова ЕУ.“

Због свог положаја и природних предиспозиција пољопривреда је изузетно важна делатност. У тој области су за три месеца потписана 255 уговора о додели подстицајних средстава из буџета општине, набављене је нових 56 противградних ракета и потписан је Меморандум о сарадњи у области пољопривреде са Пољопривредном стручном саветодавном службом.

Култури, туризму, спорту и друштвеним делатностима посвећена је велика пажња јер је култура стуб сваког друштва, туризам привредна делатност будућности која доноси значајан приход у буџет а спорт је важан због здравља и правилног развоја деце и омладине. Председник општине, заменица председника општине, начелник Општинске управе, чланови Општинско већа или директор Културног центра били су присутни а општина Горњи Милановац подржала следеће манифестације: „Дани књегиње Љубице“ у Враћевшници, „Десети фестивал позоришног стваралаштва ученика основних и средњих школа“ у Норвешкој кући, Видовданска додела признања најбољим ученицима општине у сали Гимназије, „Друга шилопајска панорама“, ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“, косидба „Винка Радовановић“ на Руднику, Марш пријатељства, кошаркашки камп „Каста“ на Руднику, Матурантски плес на Тргу, изложба паса на платоу Спортско-рекреативног центра, мото скуп, „Друга милановачка бициклијада“, „Олимпијски час“ у ОШ „Момчило Настасијевић“, посета „IG“ хотелу, Дан рудара на Руднику, додељене су лектире за све ђаке прваке. Културни центар спроводи мноштво активности (изложбе, представе, концерти, радионице, курсеви страних језика и рачунара, биоскоп на отвореном,……).

„После 70 година, Горњи Милановац поново је обележио градску славу – Силазак Светог Духа на апостоле. Брига о породици и деци потврђена је кроз увећање општинског родитељског додатка за трећерођено и децу каснијег реда рођења на 100.000 динара, избегла и интерно расељена лица ће, по први пут, моћи да остваре право на ову накнаду а донета је и одлука да прворођена беба у милановачком породилишту у Новој години добије новчану честитку у износу од 60.000 динара. Са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања договорено је да интерно расељена и избегла лица у наредниј години уместо пет, добијају десет пакета помоћи у виду грађевинског материјала“, изјавио је председник општине Дејан Ковачевић, обраћајући се присутним новинарима.

Председник је напоменуо да је планирано да субота, од 8 до 12 часова, буде Дан отворених врата када ће грађани моћи да разговарају са председником. Циљ свих активности општинског руководства је бољи, лепши и развијенији Горњи Милановац. И у периоду који је пред нама наставиће се са интензивним програмом активности које ће довести до отварања нових радних места и развоја привреде и инфраструктуре, која је основ за сваки даљи напредак.

Previous Потписани уговори о додели подстицајних средстава у пољопривреди

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I