100 poljoprivrednika dobilo podsticajna sredstva iz Agrarnog budžeta opštine Gornji Milanovac

Ugovore za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivredu danas je potpisalo 100 poljoprivrednika sa teritorije opštine Gornji Milanovac.
U obraćanju zamenika predsednika opštine Miroslava Milovanovića dobitnicima podsticajnih sredstava rečeno je da je Programom razvoja opštine Gornji Milanovac za period 2009.-2013. godine predviđeno i osnivanje Agrarnog budžeta, a u okviru tog budžeta u 2013 godini planirana su sredstva za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima kao bespovratna podsticajna sredstva u iznosu od 8.950.000 dinara.

Na predlog predsednika opštine gospodina Milisava Mirkovića, Opštinsko veće donelo je Rešenje o osnivanju Saveta za razvoj poljoprivrede, sa zadatkom da napiše program podrške za sprovđenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje teritorije opštine Gornji Milanovac. Izrađeni program, kao i kriterijume za dodelu subvencija, odobrilo je i nadležno ministarstvo kao i gornjomilanovačko Opštinsko veće.
Na konkurs za dodelu podsticajnih sredstava prijavilo se 102 poljoprivredna proizvođača. Uvidom u predatu dokumentaciju 100 kandidata je ispunilo sve potrebne uslove. Od tog broja za 84 poljoprivrednika odobrena su sredstva za nabavku mehanizacije i opreme u iznosu od 4.822.716 dinara. Četrnaest poljoprivrednika je konkurisalo za nabavku opreme za navodnjavanje, a odobreni iznos je 949.645 dinara. Za podizanje proizvodnih zasada voća podneta su dva zahteva i odobreno je 168.000 dinara. Za sve navedno ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava za poljoprivrednike je 5.940.361 dinara. Ostatak sredstava biće realizovan kroz novi konkurs do kraja godine. S tim u vezi prema najavama predsednika opštine Milisava Mirkovića i u sledećoj godini biće nastavljeno sa merama podrške za poljoprivrednike, tako da će se sredstva za ove namene naći u nacrtu budžeta za narednu 2014 godinu.

Odobrena sredstva poljoprivrednicima biće uplaćena na tekuće račune već u toku sutrašnjeg dana.

Previous Produžen rok za registraciju za izbore na Kosovu i Metohiji