Eng

Es

It

Sp

101 као 1 – Дан цивилне заштите

101 као 1 – Дан цивилне заштите

Општина Горњи Милановац и Сектор за ванредне ситуације општине обележавају 1. март – Дан цивилне заштите.

Од прошле године општина Горњи Милановац јеједна од 12 потписница Протокола о сарадњи општина и градова у сливу Западне Мораве. Основни циљ потписница овог Протокола је смањење ризика, брз одговор у случају ванредних ситуација и опоравак након елементарних непогода и других опасности. Поводом обележавања Дана цивилне заштите потписнице у својим локалним срединама организују акцију 101 као 1. Акција подразумева чишћења потока II реда на 101. локацији у једном дану.Удружени појединци, цивилни, јавни и приватни сектор заједничким радом треба позитивно да утичу на животну средину у Србији и умање ризике од катастрофа у сливу Западне Мораве.

Према речима начелника штаба за ванредне ситуације Милорада Димитријевићациљ свих општина и градова потписница је да заједно пронађу решења првенствено на превенцији заштите од поплава, али и других питања чије решавање је у интересу свих општина које гравитирају дуж реке Западне Мораве.

„Овом акцијом превентивно делујемо када су у питању ванредне ситуације, а пре свега заштита од поплава. Желимо да санирамо и да решимо проблеме критичних тачака које су се у претходном периоду показале као проблематичне. Као Општина која је узела учешће у овој акцији, ми смо изабрали две локације. За почетак, намера нам је да подручја те две локације од 1. марта буду у бољем стању и у смислу заштите од поплава безбеднији“, истакао је Димитријевић.

Обе локације су у сливу реке Деспотовице и у прошлости је на тим подручјима било доста проблематичних ситуација: „ Једна локација је нам је у насељу Млаковац, 20м од магистрале. Чистићемо предео око моста чије је корито сужено и проток воде веома мали. Овакво стање угрожава безбедност моста, посебно у ситуацијама када је већи поплавни талас и већи прилив вода из околних потока. Друга локација коју ћемо тог дана чистити налази се 500м уз магистралу у правцу Београда, односно код стоваришта грађевинског материјала. Ту такође треба да решимо проблем пропусног моста испод саме магистрале.“, рекао је начелник.

Поред Сектора за ванредне ситуације, акцији су се прикључили и Јавно предузеће за изградњу општине Горњи Милановац и Јавно комунално предузеће. Представници ових предузећа ће пружити помоћ у обезбеђењу и решавању техничких питања на терену, обезбеђивањем потребних машина и алата.

Акција 101 као 1 је замишљена да се покрене на 101 локацији у сливу Западне Мораве једновремено и организовано, по принципу волонтеризма. Општина Горњи Милановац ове године први пут учествује у овој акцији.

Сви заинтересовани суграђани и волонтери који желе да се укључе у ову акцију могу се пријавити на сајту www.volonter.rs или лично у просторијама Сектора за ванредне ситуације,у згради Општинске управе општине Горњи Милановац, улица Таковска 2, канцеларија број 18.

Previous У посети деци из ПУ „Сунце“ на Тари

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I