Eng

Es

It

Sp

Oдржана манифестација „Дај педалу раку“

Oдржана манифестација „Дај педалу раку“

У суботу је на Тргу кнеза Михаила одржана манифестација „Дај педалу раку 2018“ и на тај начин се почело са обележавањем Месеца борбе против рака. Циљ ове манифестације је да што већи део друштва постане свестан чињенице да је рак дојке у великом броју случајева излечив, али само ако се открије и лечи на време.

Манифестацију су отворили чланови хора ОШ „Краљ Александар I“ након чега се присутнима обратила заменица председника општине Јадранка Достанић. Она је посебно нагласила да је улога друштва велика када је реч о превенцији: „Потребно да се све релевантне институције и медији снажно укључе и покрену како би се на све начине заједно супротставили овој опакој болести. Шансе за излечење се драстично повећавају ако се карцином дијагностикује на време и ако се одмах почне са лечењем.“

Након заменице председника општине, присутнима се обратила и докторка Биљана Вукашиновић, шеф стручне групе за промотивне активности Дома здравља Горњи Милановац: „Од болести која се зове рак, у Србији на годишњем нивоу живот изгуби 1600 жена. Рак дојке је излечив у 95% случајева ако се открије на време. Овај податак довољно говори о томе колики је значај превентивних прегледа, али и самопрегледа.“ Допринос овој манифестацији дала су и деца из ПУ „Сунце“, ученици четири основне школе са подручја града, као и деца која учествују у програму Савеза за школски спорт својим изведбама у културно-уметничком и спортском програму. Главни циљ била је промоција здравог начина живота, а навећи акценат стављен је на велику важност превенције.

Пројекта „Дај педалу раку 2018.“ четврту годину за редом организује женски центар „Милица“ из Врњачке Бање под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др. Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије. Општина Горњи Милановац први пут се ове године укључила у ову манифестацију, а у наредном периоду ће активно узети учешће у реализацији свих скупова и манифестација подршке у сарадњи са женским центром „Милица“ из Врњачке Бање.

Ове године, организатори имају за циљ да учешће у манифестацији узме што већи број градова и општина у Србији како би се подигла свест код што већег броја жена о важности превентивних прегледа и здравих стилова живота.

На Тргу кнеза Михаила, у суботу тачно у подне, подигнута је застава манифестације, која ће на јарболу остати цео октобар у знак подршке, али и као подсетник о важности превентивних прегледа.

Previous Обележена годишњица пословања компаније Хелиос Србија

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I