Eng

Es

It

Sp

Поново се формирају земљорадничке задруге

Поново се формирају земљорадничке задруге

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић посетио је новоосновану земљорадничку задругу „Угриновци“ и упознао се са њеним радом и начином функционисања. Ова Задруга је на конкурсу који је расписала Влада Републике Србије, односно Министарство без портфеља задужено за регионални развој и рад јавних предузећа,добила 50.000 евра у оквиру Програма подршке спровођења мера равномерног регионалног развоја.

Ковачевић је исказао велико задовољство због тога што од самог пројекта до реализације истог није прошло пуно времена. Општина је прошле године потписала уговор са Владом Републике Србије, са министром Миланом Кркобабићем за средства која су опредељена за оснивање и помоћ при оснивању нових задруга: „Задруга у Угриновцима је добила око 6 милиона динара средстава. Они су се определили да тај новац уложе у пластеничку производњу и предвиђено је да се 20 пластеника постави у Угриновцима, а кроз Програм Министарства укупно је добијено 23 пластеника.“

Овакав начин организовања села и задруга даће велики допринос системском унапређењу квалитета живота у руралним срединама кроз равноправнију расподелу дохотка и повећање економских могућности као и њихов праведнији друштвени положај. Земљорадничке задруге остале су ван фокуса нових институционалних и економских реформи, а њихово постојање може утицати на повећање конкурентности на тржишту: „Ово је још један вид помоћи како Владе Републике Србије, тако и локалне самоуправе која је препознала идеју за пластеничку производњу на територији Угриноваца. Општина Горњи Милановац и ове године је одвојила значајна средства за субвенције у пољопривреди, негде око 50 милиона динара. Са задругарима из Угриноваца је договорено да и они аплицирају за та средства, како би уредили систем наводњавања ових пластеника“, рекао је Ковачевић.

Својим географским и климатским карактеристикама рурално подручје општине Горњи Милановац пружа значајан потенцијал за развој различитих пољопривредних и непољопривредних делатности. Земљишне површине, уз повољне климатске услове и квалитетну примену агротехничких мера, пружају добре претпоставке за разноврснију и квалитетнију пољопривредну производњу. Уз напред наведено, веома снажан потенцијал који није искоришћен лежи између осталог и у стварању услова за оснивање нових и јачање капацитета постојећих земљорадничких задруга: „Локална самоуправа ће и даље наставити да помаже и улаже у пољопривреду када види да постоје људи у селу који желе да своју пољопривредну производњу подигну на неки виши ниво и сматрамо да сваки динар уложен у пољопривреду може се многоструко вратити како Општини, тако и самим мештанима који се опредељују да живе на селу и да се баве пољопривредном производњом“, закључио је на крају председник општине.

Previous Усвојена Одлука којом се потврђује разрешење Бошка Миловановића

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I