Eng

Es

It

Sp

Усвојено решење о одређивању реона за избор чланова савета Месне заједнице Горњи Милановац

Усвојено решење о одређивању реона за избор чланова савета Месне заједнице Горњи Милановац

Након успешно спроведених избора за чланове Савета месних заједница на сеоском подручју, на данас одржаној седници Општинског већа, усвојено је решење о одређивању реона за избор чланова Месне заједнице Горњи Милановац. Разматрано је и усвојено Решење о увећању апропријације и Решење о отварању апропријације.

Решењем о одређивању реона за избор чланова савета Месне заједнице Горњи Милановац предвиђено је да на територији општине Горњи Милановац постоји седам реона уместо четири како је било ранијих година.Како је рекао председник Општинског већа Дејан Ковачевић на територији општине раније није било добро распоређено па чак и једном делу недовољно добро дефинисано бирачко тело, тако да је донета одлука да се успостави седам реона: „ Дешавало је се да становници улице Вука Караџића са једне стране припадају једном реону, а са друге другом. Хтели смо да то једнообразно направимо тако што ћемо реоне формирати по бирачким местима. Водили смо се да сваки реон има између 2500 и 3000 бирача како би општинска одлука, да је за сваки реон потребно присуство најмање 10% бирача на збору, била испоштована и спроведена у дело. Имамо адекватан простор за спровођење ових избора, то је Дом културе. Као што је пракса била и до сада, гледаћемо да изборе спроводимо у данима који су нерадни, како би грађани могли лакше да се организују.“

Председник је истакао да је презадовољан како је протекао избор за чланове Савета месних заједница на сеоском подручју и да је излазност у просеку била преко 20% грађана. У четири месне заједнице у којима избори због недовољне организованости нису успели, поново ће бити расписани у року од шест месеци. У тим месним заједницама су постављени привремени органи који ће водити месну заједницу до избора нових органа. Када је реч о термину избора за Савет месних заједница општине Горњи Милановац председник је рекао да се нада да ће то бити спроведено у наредних месец, два дана: „ У зависности од тога колико Комисија буде била у могућности да физички у једном дану одржи изборе, пошто имамо само једну општинску изборну комисију.“

На основу уговора који је општина Горњи Милановац закључила са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања усвојено је Решење о увећању апропријације чиме се обезбеђују средства за финансирање трошкова пружања услуга социјалне заштите из надлежности Општине. Ова средства намењена су за помоћ у кући старим лицима и за личног пратиоца детета.

Усвојено је и Решење о отварању апропријације које се односи на средства која је Канцеларија за управљање јавним улагањима уплатила општини Горњи Милановац за реализацију пројекта регулације потока Јакљево.

Ковачевић је рекао да је презадовољан јер је општина Горњи Милановац од 15.12.2017. године до данашњег дана од Владе републике Србије добила преко 27 милиона помоћи за пружање услуга социјалне заштите и за реализацију пројекта регулације потока Јакљево: „Када је у питању реализација пројекта регулације потока Јакљево ми смо завршили тендерску документацију. Као и у претходној фази извођач радова је „Западна Морава“.Они су уведени у посао, али због обилних снежних падавина морали су да обуставе радове. Чим временски услови буду дозволили да се уђе у корито реке и да се врше зидарски радови, они ће тај посао наставити. Искрено се надам да ћемо у наредна два месеца имати завршен и тај део потока Јакљево.“ Када је реч о средствима која је Општина добила за социјално угрожене категорије, она ће тендером бити распоређена на позиције за која су и предвиђена.

Разматране су и информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштва капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима чији је оснивач општина Горњи Милановац за период 01.02.2018. до 30.12.2017. године. Према речима начелнице Одељења за финансије, рачуноводство и локалну пореску администрацију оба јавна предузећа чији је оснивач Општина пословала су у складу са донетим програмима пословања и да није било одступања између планираних и реализованих активности.

На данашњем дневном реду чланови Општинског већа су усвојили програм рада са финансијским планом Црвеног крста Горњи Милановац за 2018. годину. Такође, усвојено је и Решење о давању сагласности на Анекс I Колективног уговора, као и Програм пословања код послодавца ЈП за водоснабдевање „Рзав“ Ариље.

Previous Седамнаеста редовна седница Скупштине општине „утемељила“ Дворац и спорт, културу и туризам у Горњем Милановцу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I