Eng

Es

It

Sp

Представници „Интеркултуре“ у посети Милановцу

Представници „Интеркултуре“ у посети Милановцу

Представници Удружења „Интеркултура“ из Италије, који бораве у вишедневној посети Горњем Милановцу, били су гости председника општине.

Интеркултура је невладино непрофитно удружење, које има за циљ развој неформалних облика образовања по европским стандардима, кроз промовисање интеркултуралног дијалога, толеранције и глобалног разумевања, као и могућност различитих облика учења кроз искуство. Један од њих је и давање прилике младима да проведу школску годину или краћи период у некој страној држави, боравећи у породици, похађајући школу и учествујући у животу локалне заједнице.

Добродошлицу гостима из Италије пожелео је председник општине и истакао да се нада да ће им боравак у нашем граду остати у лепом сећању. „Општина Горњи Милановац подржава пројекат „Интеркултура“ и размену ученика и професора. Ми са Гимназијом имамо један посебан однос и чини ми се да је Гимназија једна од ретких школа у Горњем Милановцу која има такав однос са општином. Желим да се захвалим и директорки Гимназије на свесрдној сарадњи и надам се да ће из те сарадње проистећи нешто још боље за нашу општину, с обзиром да са братским општинама имамо одличну сарадњу, и имамо план да ученици из тих места дођу код нас, тако да ћемо и ван пројекта „Интеркултура“ имати сарадњу са Гимназијом. Размена ученика је прави начин да покажемо шта имамо и шта знамо, да деца дођу код нас и да о томе после причају у својим државама. Надам се да ћете уживати у боравку у Горњем Милановцу и да ћете отићи са пуно позитивних утисака о нашем граду“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Гимназија је и прва школа у Србији која је учествовала у размени професора-волонтера. Као резултат овог вида међународне сарадње професори волонтери били су гости волонтера у Венецији.

„Парола италијанске „Интеркултуре“ је „СУСРЕТИ КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ“ и мислим да се у складу са њом осећају сви људи који тренутно раде на овом пројекту. За овако нешто новац није толико важан колико добра воља да схватимо колико значи када нам неко дође са стране и донесе нове идеје, знања и енергију који су значајни и за развој наше омладине. Веома ми је драго што и локална самоуправа препознаје значај овог пројекта, јер ми ове године имамо на размени троје деце – из Италије, Бразила и са Тајланда и много значи када се чује за Горњи Милановац и у овим деловима света“, истакла је Оливера Стефановић, професор у Гимназији, која је од почетка пројекта укључена као волонтер.

Од септембра прошле године Гимназија „Таковски устанак“ постала је и локални центар Интеркултуре (за подручја Горњег Милановца, Чачка и Крагујевца).

У име делегације из Италије, обратила се Барбара Росин, председница Центра у Венецији. „Интеркултура постоји у Италији од 1955. године, а у самој Венецији од 1978. године. На нашем памфлету пише „Прича за цео живот“, јер сматрамо да је веома важно за децу да оду на размену и да упознају неку другу културу, јер су они у тим годинама у којима проширују знања и о својој култури и обичајима. Наше искуство показује да сва деца која су отишла на размену и која су се упустила у овај изазов и едукативни пројекат, увек су се враћали са пуно позитивних утисака и са жељом да нешто мењају, на боље, и у својим срединама. Осећам како је „Интеркултура“ у Горњем Милановцу изузетно јака. Милановац је мањи град али се осећа да је интернационалан, управо због младих“, истакла је Барбара Росин.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да ће у најскорије време бити обновљен рад Канцеларије за младе општине Горњи Милановац, јер је приметно да постоји велика жеља младих да се волонтерски укључе у рад и допринесу развоју локалне заједнице. Кроз Канцеларију ће бити могуће да се организују овакви и слични пројекти.

Previous Начелник Општинске управе у „Осветљавању“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I