Eng

Es

It

Sp

Одржана деведесета по реду седница Општинског већа општине Горњи Милановац

Одржана деведесета по реду седница Општинског већа општине Горњи Милановац

На данас одржаној седици Општинског већа општине Горњи Милановац разматрано је дванаест тачака дневног реда.

Чланови Општинског већа Општине Горњи Милановац усвојили су Извештај о раду Општинске управе Општине Горњи Милановац за 2015. годину. О Извештају о раду Општинске управе за протеклу годину чланове већа детаљно је упознала начелница Општинске управе Горица Петровић говорећи о активностима Општинске управе у 2015. години које су свеобухватно изложене у овом извештају. Она је између осталог истакла да је Општинска управа у извештајном периоду спровела јавне набавке и вршила стручни надзор над инвестицијама које су биле предвиђене Одлуком о буџету за 2015. годину, припремила нацрте више аката које је упутила општинским органима на усвајање, учествовала у обележавању 200. годишњице Другог српског устанка, Дана Војске и Дана општине, у континуитету радила на подизању свести код запослених о професионализацији, тимском раду, ефикасности и законитости у раду док је проценат наплате локалних јавних прихода у 2015. години износио 102,48%, што говори како о високом степену друштвене одговорности грађана и привреде, тако и ефикасном раду локалне пореске администрације. „Протеклих година учињено је доста напора да се Општина Горњи Милановац „приближи“ грађанима и привреди, да постане отворенија, транспарентнија, да смањи терете и поједностави процедуре за остваривање права, да их учини видљивијим и доступнијим, да повећа ефикасност рада и решавања у управним предметима, као и да ублажи негативан имиџ који грађани углавном имају према администрацији. Ове напоре Министарство државне управе и локалне самоуправе је препознало услед чега је током 2015. године уследила и посета представника Министарства који су се уверили у ефикасност рада и решавања захтева, стање задовољства грађана пруженим услугама, а посебно је уважена чињеница да се сви подаци неопходни за обраду захтева, уколико је то могуће, углавном прикупљају по службеној дужности, без излагања странака додатним трошковима. Општинска управа Општине Горњи Милановац спремна је да обезбеди примену закона, спровођење управних поступака у којима се одлучује о правима и обавезама грађана и привредних субјеката, на ефикасан, законит и целисходан начин“, закључила је начелница Горица Петровић.

Приликом дискусије о овом Извештају чланови Општинског већа Радојко Брајовић, Десимир Јовановић, Миленко Малетковић и Срђан Милићевић и заменик председника Скупштине општине Драган Ђорђевић позитивно су оценили рад Општинске управе оцењујући да је иста за време мандата начелнице Општинске управе Горице Петровић доста реформисана у правцу транспарентности у раду, ефикасности и отворености према грађанима. Закључујући расправу о Извештају о раду Општинске управе Општине Горњи Милановац за 2015. годину, Председник Општине Милисав Мирковић истакао је да се Општинска управа Општине Горњи Милановац у свом раду издигла изнад политике с обзиром да је начелник Општинске управе Горица Петровић нестраначка личност што је превасходно и омогућило одличне резултате у раду овог органа. „Квалитет рада Општинске управе наше Општине потврдила је и Кори Удовички, потпредседник Владе и министар државне управе и локалне самоуправе, предложивши за личност године Горицу Петровић, начелницу Општинске управе Општине Горњи Милановац коју је окарактерисала као једног од оних преданих службеника који су пионири у трансформацији управе и који дају пример како треба да се опходимо према грађанима“, закључио је Мирковић.

Утврђеним предлогом Одлуке о распореду радног времена у Апотеци Горњи Милановац радно време објеката ове установе на градском подручју биће од 7.00 до 20.00 часова радним данима, а суботом од 7.00 до 14.00 часова док ће новоотворени огранак ове апотеке у просторијама Дома здравља радити свакога дана од 00.00 до 24.00 часа. У Прањанима ће апотека радити радним данима од 8.00 до 15.00 часова док ће прва и последња субота у месецу бити радне, у Бершићима радним данима од 7.00 до 15.00 часова, на Руднику радним данима од 7.30 до 14.30 часова док ће прва и трећа субота у месецу бити радне, а апотека у Враћевшници радиће једном седмично и то уторком и четвртком наизменично од 8.00 до 13.00 часова. Чланови Општинског већа дали су сагласност и на План рада са финансијским планом ове установе за 2016. годину.

На данашњој седници утврђен је Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2016. годину на који је сагласност дало Министарство пољопривреде и заштите животне средине. На основу поменутог Програма расписан је јавни конкурс и исти ће бити објављен у наредном броју „Таковских новина“. Како је истакао заменик Председника Мирослав Миловановић пољопривредници конкуришу за подстицајна средства по извршеној набавци квалитетних приплодних јуница, говеда, оваца, коза и свиња товних раса, нове механизације, нових пчелињих друштава и опреме за пчеларство, опреме за наводњавање, набавку садног материјала. „У односу на протеклу годину, овогодишњи програм обухвата и набавку нове опреме за рибњаке, набавку нове опреме и уређаја за сушење воћа и поврћа, набавку нове опреме и уређаја за бланширање, пастеризацију и стерилизацију производа, набавку нове опреме, уређаја и репро материјала за производњу вина и ракије. Код појединих ставки увећан је максимални износ подстицаја па тако на пример ове године набавка нових трактора биће подстицана са 400.000,00 динара што је за 30% више у односу на прошлу годину“, рекао је Миловановић.

Данас утврђеним Правилником о критеријумима за остваривање права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу у 2016. години уређена су шира права у односу на права из обавезног здравственог осигурања, а у циљу укључивања што већег броја парова у поступак вантелесне оплодње. За ове намене у 2016. години обезбеђена су средства у износу од 1,5 милиона динара.

Усвојене су и Информација о примени Закона о озакоњењу објеката и Информација о поступку сровођења обједињене процедуре електронским путем.

На крају седнице Председник Општине Милисав Мирковић упознао је присутне да се услед обилних снежних падавина односно услед снежних наноса настава данас не реализује у Основној школи „Иво Андрић“ у Прањанима и издвојеним одељењима ове школе као и у издвојеним одељењима Основне школе „Десанка Максимовић“ Горњи Милановац у Горњој Црнући, Основне школе „Арсеније Лома“ Рудник у Трудељу, Основне школе „Таковски устанак“ Таково у Полому и Врнчанима док се у осталим објектима основних школа и свих средњих школа настава редовно реализује. Он је истакао да је још у петак дат налог Јавном предузећу за изградњу и Јавном предузећу за путеве Општине Горњи Милановац као и Јавном комуналном предузећу „Горњи Милановац“ да предузму све мере заштите из њихове надлежности у складу са насталом ситуацијом са посебним акцентом на обезбеђење проходности улица и путева односно оних путних праваца који се користе за потребе превоза пацијената на хемодијализу.

Previous Велики годишњи концерт КУД „Шумадија“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I