Eng

Es

It

Sp

Одржана седница Општинског штаба за ванредне ситуације

Одржана седница Општинског штаба за ванредне ситуације

Поводом облиних снежних падавина на подручју општине Горњи Милановац, у Кабинету председника општине данас је одржана седница Општинског штаба за ванредне ситуације.

Председник општине и командант Општинског штаба за ванредне ситуације Милисав Мирковић сазвао је седницу штаба ради сагледавања тренутног стања на подручју општине Горњи Милановац. Констатовано је да је стање на територији општине Горњи Милановац изазвано снежним падавинама и јаким ветром уз формирање снежних наноса отежало обављање саобраћаја као и чишћење и одржавање путних праваца на државним, локалних и некатегорисаним путевима као и градским улицама. Предузеће које одржава регионалне путеве Путеви „Чачак“ а.д. каснило је јуче са чишћењем регионалних путних праваца на територији општине Горњи Милановац јер су приоритет магистрални путни правци који су такође у надлежности овог предузећа што је онемогућило и правовремено реаговање Јавног предузећа за путеве општине Горњи Милановац у рашчишћавању локалних и некатегорисаних путних праваца на сеоском подручју. Председник општине је истакао да је недопустиво да се у случају већих падавина попут оних које су задесиле општину Горњи Милановац у протеклих 48 часова чека престанак падавина да би се приступило чишћењу путних праваца и наложио надлежним службама да се убудуће мора обезбедити стална проходност главних саобраћајница без обзира на падавине.

Према извештају директора Јавног предузећа за путеве општине Горњи Милановац Јовице Царевића мањих проблема има на појединим локалним и некатегорисаним путевима где су се, услед јаког ветра, појавили снежни сметови за чије је чишћење ангажована тешка механизација овог јавног предузећа, али да су сви главни путни правци проходни.

Према извештају директора Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац Божидара Вучетића јуче током дана прочишћене су све улице првог и другог приоритета док је током ноћи прошишчен и трећи приоритет.

На пољу снабдевања електричном енергијом нема већих проблема тако да је снабдевање на подручју општине Горњи Милановац уредно, а како је истакао директор Јавног комуналног предузећа „Горњи Милановац“ Рајко Нешковић систем грејања функционише редовно, као и систем за водоснабдевање, али је присутан велики број пријава грађана због пуцања цеви у домаћинствима услед ниских температура.

Иако је у току школски распуст наложено је Одељењу за друштвене делатности да преко директора школа и Предшколске установе, прати реализацију мера у свим школама и објектима Предшколске установе „Сунце“ које морају бити предузете за несметано функционисање од понедељка у зимским условима (грејање, чишћење снега, одржавање прилаза и дворишта школа, чишћење кровних конструкција од снега и леда, одржавање водоводне, електро и гасне инсталације, расвете и др.

Како је Одлуком о комуналним делатностима на територији општине Горњи Милановац прописано да уклањање снега и леда са тротоара испред стамбених објеката индивидуалног и колективног становања и пословних просторија врше сопственици истих, односно корисници уколико сопственици исте не користе, у читавој ширини своје парцеле као и да је забрањено избацивати снег и лед на тротоар или коловоз, са ове седнице штаба упућен је апел власницима стамбених и пословних објеката односно корисницима да редовно чисте снег испред својих објеката и да приликом чишћења снега на својим улазима и двориштима исти не избацују на тротоар и коловоз већ одлажу на погодно место које не угрожава остале учеснике и тако извршавају своју законску обавезу. У том правцу појачан је и рад инспекцијских служби које ће за почетак подсећати на ове законске обавезе и упућивати опомене. Такође, са ове седнице је упућен апел свим грађанима да своја возила не остављају на коловозиима и тако отежавају, а у неким случајевима и онемогућавају, одржавање саобраћајница.

На овој седници обавезани су Јавно предузеће за путеве општине Горњи Милановац, Јавно предузеће за изградњу општине Горњи Милановац и Јавно комунално предузеће „Горњи Милановац“ да доследно спроводе програме зимске службе и да благовремено предузимају мере у случају нових снежних падавина.

Previous Председник општине обишао дежурне службе у новогодишњој ноћи

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I