Eng

Es

It

Sp

Гран при за „Шумадију“

Гран при за „Шумадију“

Културно уметничко друштво „Шумадија“ победник Међународног фестивала фолклора у Плевену

Са Међународног фестивала фолклора, одржаном протеклог викенда у бугарском граду Плевену, КУД „Шумадија“ кући се вратила са освојеним Гран пријем. Одличје из побратимског града је, уједно, и једно од највећих признања које су „Шумадинци“ освојили током свог десетогодишњег постојања. Осим ансамбла из нашег града, Плевен је угостио и фолклорце из Македоније, Грчке, Румуније и Бугарске, али упркос јакој конкуренцији, Милановчани су освојили прво место, али и одушевили публику.

– Дочек је био изузетан, организација у сваком смислу, на завидном нивоу. Презадовољни смо, јер смо се осећали као код куће. Где год да путују, „Шумадинци“ никада не иду по прво место. Нама је превасходни циљ упознавање, дружење и представљање оног што радимо, а вероватно је наша растерећеност и разлог зашто често освајамо награде и срца публике. Ово је за нас једно велико искуство, утврдили смо стара пријатељства и успоставили нова – каже Милан Глишовић, који је са Првим „Шумадијиним“ ансамблом боравио у Плевену, и присуствовао пријему који је за играче уприличио кмет општине Плевен, а којем су присуствовали и градоначелници општина из Македоније и Грчке.

– Сви су имали хвале не само за КУД „Шумадију“ већ и упутили најтоплије поздраве за руководство општине са којом имају склопњене повеље о братимљењу – закључује Глишовић.

Међу бројним старијим члановима „Шумадијиног“ Првог ансамбла,који води уметнички руководилац Бојан Шишовић, нашла се и новопридошла Ивана Аксовић, којој је ово био први наступ на међународном фестивалу.

– Атмосфера на фестивалу је била сјајна, како на бини, тако и током дружења ван сцене. Извели смо игре са Рудника, Левча и Бујановца. Када су нас прогласили за победнике, били смо заиста збуњени, јер нисмо отишли да победимо. Сама прилика да другим народима прикажемо своју културу и традицију била нам је награда, али Гран при је превазишао сва наша очекливања.

Већ искусни „Шумадинац“ Адам Стојић открио нам је добре и лоше стране наступа у Плевену, потврдивши да нико у ансамблу није очекивао победу.

– Од три кореографије, које смо представили на фестивалу, мислим да смо најјачи били у Играма из Бујановца. Македонци и Бугари су доста добри, ипак нисмо испратили целокупну конкуренцију, што на крају и није битно, јер смо до првог места дошли растерећено и са жељом да у најбољем светлу представимо свој ансамбл, крај и државу, каже Стојић, потврђујући да уиграност играча, за коју је најзаслужнији уметнички руководилац Првог ансамбла „Шумадије“, Бојан Шишовић, осваја не само признања и похвале, већ и срца публике где год „Шумадинци“ насупају.

Previous Горњи Милановац домаћин утакмица за квалификације за ЕП

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I