Eng

Es

It

Sp

Наше мало може бити много за оне који немају нимало

Наше мало може бити много за оне који немају нимало

„Наше мало може бити много за оне који немају нимало“

Душко Радовић

Општинска управа општине Горњи Милановац извршила је евиденцију лица у стању социјалне потребе која имају пребивалиште на територији наше општине.

Пописана су лица која живе на градском и сеоском подручју општине Горњи Милановац, различите старосне доби и различитог социјалног статуса. Са израдом евиденције Општинска управа кренула је ради обухвата свих старих и болесних, којима је потребна не само помоћ у храни и лековима већ и свака друга помоћ као што је долазак герентодомаћице, прање веша и слично.

Заједничком акцијом Општинске управе са шефовима месних канцеларија и председницима месних заједница, из свих села наше општине, биће извршен детаљан попис ове категорије становништва а пружање финансијске помоћи биће реализовано до крајњих корисника.

Иначе, захтев за једнократну финансијску помоћ лице може поднети Комисији за решавање захтева лица у стању социјалне потребе четири пута у току године и то за набавку лекова, основних животних намирница, набавку огрева и друге потребе.

За ову врсту помоћи захтеве су углавном подносила иста лица и то претежно са градског подручја, док са сеоског подручја на евиденцији лица у стању социјалне потребе до сада је евидентирано сто људи, од чега се за помоћ обратило само њих петнаест.

Из тог разлога, циљ акције Општинске управе је пружање финансијске помоћи свима којима је неопходна укључујући и наше суграђане са руралног подручја.

Евиденције лица вршена је у циљу израде „Социјалне карте у малом“ а све неопходне активности реализовали су запослени Одељења за друштвене делатности и Одељења за послове месних заједница Општинске управе општине Горњи Милановац у сарадњи са запосленима у Центру за социјални рад и Црвеним крстом.

Такође, током маја и јуна месеца текуће године реализована је акција расподеле финансијске помоћи лицима на сеоском подручју, која живе у неадекватним условима, под симболичним називом „Корак по корак ка човеку“.

Циљ акције је побољшање услова живота, солидарност, хуманост на делу и пре свега уручивање једнократне новчане помоћи у оквиру стамбеног простора где лице живи. Приликом ових активности за 98 лица исплаћено је 490.000,00 динара.

Из буџета општине Горњи Милановац за социјална давања, кроз Комисију за решавање захтева лица у стању социјалне потребе, из године у годину издвајања су се увећавала. Износ за ове намене 2012. године износио је 2.617.947,30 динара, 2013. године 3.508.345,39 динара, 2014. године 4.369.000,00 динара док планиран износ у 2015. години је 4.500.000,00 динара.

У периоду од јануара до јуна текуће године, кроз Комисију за решавање захтева лица у стању социјалне потребе до сада је за 341 лице исплаћено 2.081.440,00 динара.

Previous „Поголем Хистрион“ за милановачко позориште

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I