Eng

Es

It

Sp

Дани кнегиње Љубице

Дани кнегиње Љубице

У Враћевшници код Горњег Милановца, 6. и 7. јуна 2015. године, девети пут заредом одржана је манифестација „Дани кнегиње Љубице“, у спомен на време када је кнез Милош Обреновић са породицом живео у Горњој Црнући.

Манифестација је почела у суботу 6. јуна у Галерији „Задужбине Жиловић“ у Враћевшници, где је Музеј рудничко-таковског краја приредио изложбу Обреновићи и рудничко-таковски крај.

У недељу у јутарњим часовима одржана је литургија у Манастиру Враћевшница где је присуствовао хор „Бошко Југовић“ из Трстеника.

Главна свечаност одржана је у дворишту ОШ „Десанка Максимовић“ у Враћевшници а приликом културно – уметничког програма, наступило је двадесет осам изворних певачких група и фолклорних друштава из разних крајева Србије и Републике Српске са двеста педесет учесника.

Посетиоци су имали лепу прилику да након двеста година виде и чују кнеза Милоша, у лику глумца Милана Милосављевића, и кнегињу Љубицу, у лику Наташе Поповске, вишег кустоса Музеја града Београда.

У оквиру програма манифестације „Дани кнегиње Љубице“ омогућена је и посета манастиру у Враћевшници, конаку кнеза Милоша у Горњој Црнући, такмичење у припремању јела из гружанског краја уз дегустацију свих заинтерсеованих посетилаца а пратећи део манифестације била је продајна изложба домаће радиности.

Дом кнеза Милоша Обреновића и кнегиње Љубице био је први конак првог кнеза кнежевине Србије. Како су три године најважнији државнички послови обављани у њиховом дому, он се сматра и престоницом нове државе. Све госте који су долазили, кнегиња је дочекивала и послуживала по старим српским обичајима. Организовала је прела на којима су певале најбоље певачке групе, које је она назвала „Црнућанке“. На тај начин, кнегиња Љубица је дала огроман допринос очувању народних обичаја и традиције овог краја.

Организатори овогодишње манифестације били су Туристичка организација општине Горњи Милановац, Месна заједница Враћевшница, Изворна група „Црнућанка“ и манастир Враћевшница, док је покровитељ била општина Горњи Милановац.

„Крај где је рођена модерна Србија“
Општина Горњи Милановац

Previous Нова директорка Основне школе „Десанка Максимовић“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I