Eng

Es

It

Sp

У Музеју одржан научни скуп

У Музеју одржан научни скуп

Музеј рудничко-таковског краја, потрудио се да низом програма достојно обележи историјски јубилеј- двеста година од подизања Другог српског устанка у знаменитом Такову. Томе је допринела и организација Научног скупа Два века Другог српског устанка, која је уприличена заједно са Општином Горњи Милановац.

Еминентним учесницима скупа, у Галерији музеја у протеклу суботу, обратио се прво Живојин Андрејић, историчар уметности, аутор многобројних значајних издања, и идејни творац скупа, дугогодишњи уредник Митолошког зборника, а затим председник Научног савета проф. др. М. Стојановић. У име Општине Горњи Милановац, обратио се председник општине Милисав Мирковић. Организатору скупа, Музеју рудничко-таковског краја, уручена је Повеља коју је примио директор Музеја Милош Николић а свечана повеља уручена је и нашој општини.

Своје разнолике теме из области историје, хералдике, историје уметности, представило је 18 учесника скупа, између осталих Зорица Златић Ивковић са темом Манастир Враћевшница и српски устаници, о кући кнеза Милоша у Црнући говорио је Јевђа Јевђевић, занимљиву тему Таково и Равна Гора: „старо и „ново“ митско место представио је др Милош Тимотијевић, а у име Музеја говорио је Александар Марушић, са темом Обреновићи као задужбинари рудничко-таковског краја. Тему из области историје и историје уметности цркве Светог Николе у Љутовници представили су заједничким радом Ана Боловић и Борисав Челиковић, а то је само део низа занимљивих предавања учесника. Један део стручног састанка посвећен је представљању 34. броја Митолошког зборника.

Previous Отворен Пролећни салон у модерној галерији

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I