Eng

Es

It

Sp

58. заседање Општинског већа протекло у разматрању и усвајању Извештаја о раду јавних предузећа и установа

58. заседање Општинског већа протекло у разматрању и усвајању Извештаја о раду јавних предузећа и установа

Директори јавних предузећа и установа представљали су, на данашњој седници Општинског већа, Извештаје о раду са финансијским извештајима за 2018. годину. Поред овога, члановима Општинског већа Марија Филиповић, општински правобранилац, представила је Записник Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа и напада паса луталица.

Коментаришући чињеницу да општина Горњи Милановац мора да издвоји око 330 хиљада динара за период од два месеца за плаћање последица од уједа паса луталица председник Дејан Ковачевић је рекао да је овај новац велики за буџет Општине, али и да је ово велики проблем на нивоу Републике Србије: „Ми смо већ имали састанке у оквиру НАЛЕД-а где су разматране методе како у будућности, новим законским решењима да се овај проблем реши на нивоу читаве Србије. Ја сам задовољан постигнутим резултатима и мерама које смо ми преузели, а у надлежности су Општинске управе.“ Председник је подсетио да је ранијих година, у претходном периоду, штета ишла и до милион динара за исту намену. Додао је и да локална власт има одличну сарадњу са локалном самоуправом у Чачку и са њиховим јавним предузећем које је преузело одговорност за хумано уклањање паса луталица са територије наше Општине: „Они то много боље и озбиљније раде, него што су то радили у претходном периоду неки други који нису државни органи. Мислим да још пуно тога има да се ради и на то нас обавезује и нежељени догађај који се недавно десио у дворишту Економско-трговачке школе.“ Он је додао да су на срећу у питању огреботине испод лакта детета, али је нагласио да такве ствари не смеју да се дешавају.

Ковачевић је апеловао на све суграђане да се домаћински односе према псима, јер се према његовим речима, веома често дешава да се власнички пси нађу на улици: „Ми ћемо у наредном периоду подносити кривичне пријаве против свакога ко буде власничког пса пустио на улицу, а ми утврдимо ко је власник. И сам закон прописује обавезу чиповања паса, тако да ћемо заједно са инспекцијским службама и другим државним органима наћи начин како да пронађемо власнике. Апелујем на суграђане да власничке псе не пуштају на улицу, јер нама у суштини највећа претња долази од напуштених власничких паса који нису адекватно третирани. Просто је немогућа чињеница да ви предузимате све потребне радње, да трошите доста новца и за хумано уклањање животиња, а да се наново појављују те животиње на улицама. Појављују се одрасли пси, што нам указује на то да они нису одрасли на улици, па су их ти власници немаром пустили на улицу.“ За наредни период у циљу решавања ових проблема, председник је најавио ригорозне мере.

Ковачевић је прокоментарисао и уклањање дивљих депонија и истакао да се у претходне три године, од када је ова администрација на челу Општине, доста тога урадило како би град био лепши и чистији: „Доста тога смо урадили како бисмо улепшали наш град, одржавали његову чистоћу, али и предупредили неке ствари када је реч о дивљим депонијама. Нисмо ми ишли само да чистимо старе депоније, већ смо превентивно реаговали и на стварање нових.“ Ковачевић је подсетио да је промењена и Одлука о комуналним делатностима где сада искључиву кривицу за настанак дивље депоније сноси власник парцеле. Он је закључио да се локална самоуправа неће бавити тиме ко је направио дивљу депонију, већ ће бити кажњен власник парцеле.

На данашњем заседању, усвојен је и предлог Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Горњи Милановац, као и Извештај о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Горњи Милановац за 2018. годину.

Previous Срећан вам Међународни дан жена – 8. март!

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I