Eng

Es

It

Sp

Дан државности Србије обележен у Горњем Милановцу

Дан државности Србије обележен у Горњем Милановцу

Дан државности Србије, 15. фебруар, достојанствено је обежелен у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства и Споменик ослободиоцима на Тргу кнеза Михаила.

Испред Општине Горњи Милановац венац су положили Председник Општине Милисав Мирковић и заменик Председника Мирослав Миловановић. Потпуковник Недељко Планојевић и мајори Мирослав Максимовић и Зоран Писковић положили су венац у име Војске Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац венац је положио председник ове подружнице Владимир Јовановић.

Сретење је државни празник Републике Србије – Дан државности Србије, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.

Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. На Сретење 1835. године у Крагујевцу донет је први Устав Кнежевине Србије и назван је Сретењским. Устројен је по узору на француски и белгијски, био је прилично либералан за тадашње прилике због чега је и изазвао негодовање појединих држава.

Српска револуција започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније захваљујући мудрости кнеза Милоша Обреновића, творца модерне Србије, који је 23. априла 1815. године у Такову подигао Други српски устанак.

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац данас обележава Сретење Господње – Славу српских ратника ослободилачких ратова Србије. Тим поводом је у цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу одржан помен српским ратницима и сечење славског колача, а потом и пријем уз пригодан програм у Основној школи „Момчило Настасијевић“ у Горњем Милановцу за све госте и чланове друштва.

Previous Почело велико чишћење Горњег Милановца

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I