Eng

Es

It

Sp

Дан примирја у Првом светском рату обележен у Горњем Милановцу

Дан примирја у Првом светском рату обележен у Горњем Милановцу

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, достојанствено је обежелен у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства.

Испред Општине Горњи Милановац венац су положили Председник Општине Милисав Мирковић и заменик Председника Мирослав Миловановић. Потпуковник Недељко Планојевић и мајор Зоран Писковић положили су венац у име Војске Републике Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918.године – Подружница Горњи Милановац венац су положили председник и потпредседник ове подружнице – Владимир Јовановић и Драшко Ћурчић.

Међународни Дан примирја у Првом светском рату обележава се у свим светским главним градовима држава победница у знак сећања на 1918. годину када је 11 новембра, у 11 сати, на снагу ступило примирје. Широм Србије, представници државних и локалних власти, удружења грађана, појединци, окупљају се испред војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем венаца одају почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима.

Чланови Владе Републике Србије, функционери, запослени у државним органима и јавним службама, ученици, студенти, спортисти, јавнe и медијскe личности по препоруци Владе Републике Србије носе у седмици пре Дана примирја на видном делу гардеробе амблем на коме је Цвет Наталијина рамонда.

Цвет Наталијина рамонда је у бојама медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније, расте углавном на истоку Србије и на планини Ниче са највишим врхом под називом Кајмакчалан. Симболика овог цвета је вишеструка како због станишта, тако и због имена добијеног по краљици Наталији Обреновић.

 

Previous Дан примирја у Првом светском рату

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I