Eng

Es

It

Sp

Danas održano Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac

Danas održano Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac

Izveštaj o raspodeli bespovratnih podsticajnih novčanih sredstava gornjomilanovačkim poljoprivrenicima razmatran je kao prva tačka današnjeg zasedanja. Nakon izlaganja predsednika Komisije za raspisivanje javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu Programa podrške ruralnoj politici opštinskog pravobranioca Srđana Lukića, a koji je u svom izlaganju naveo da se na konkurs prijavilo ukupno 88 poljoprivrednika od toga:
– 60 zahteva je odobreno za kupovinu nove mehanizacije i opreme,
– 12 poljoprivrednika moći će koristiti opštinska bespovratna sredstva za nabavku nove opreme za navodnjavanje, kopanje arterskih bunara, nabavku novih cisterni za navodnjavanje, kopanje običnih bunara i ugradnja betonskih prstenova i kopanje mini akumulacija,
– 7 poljoprivrednika svoja bespovratna sredstva će utrošiti za podizanje proizvodnih zasada malina, kupina, jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, dunje, aronije, borovnice, višanja i trešnji i preostalih 9 poljoprivrednih preduzimača nisu ispunili konkursne uslove.

U opštinskom ovogodišnjem budžetu za podršku agrarnoj politici na području naše opštine izvojeno je 20 miliona dinara od toga samo za raspodelu bespovratnih podsticajanih sredstva poljoprivrednicima je bilo na raspolaganju 13.950.000 dinara, međutim, po konkursu je podeljeno samo 4 miliona dinara. Otuda i začuđujući komentar većnika iz Pranjanskog kraja koji je naglas konstatovao “opština daje novac, a poljoprivrednici ih neće?!” sa predlogom da se preostalih 9.950.000 dinara utroši za poljoprivredu u sledećoj godini.
Predsednik opštine Milisav Mirković je obrazložio da će se za narednu godinu neosporno planirati novi agrarni budžet, a da će se zbog ovih ne podeljenih bespovratnih sredstava ovogodišnjeg agrarnog budžeta vrlo brzo ponoviti konkurs, odnosno javni poziv. Pojedini razlozi poljoprivrednika zbog neodazivanja na konkurs se uglavnom tiču nedostataka novca za učešće ili vremena za odabir boljeg proizvođa mehanizacije i opreme ili boljeg-sertifikovanog rasada itd.
Većnici su danas jednoglasno odobrili i raspodelu 200.000 dinara sredstava iz opštinskog budžeta za pet Udruženja iz oblasti poljoprivrede za realizovane programe od javnog intersa. Tako da je po 40.000 dinara odobreno udruženju proizvođača jagodičarskog voća “Vilamet Suvobor”, udruženju malih proizvođača Rudničko-takovskog kraja, društvu pčelara Rudnik i društvu pčelara “Matica”.
Tokom sednice razmotren je i usvojen Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji Programa ili mera aktivne politike zapošljavanja između Nacionalne službe zapošljavnja i opštine Gornji Milanovac. Članovi Opštinskog veća danas su usvojili predlog raspodele sredstava iz tekuće budžetske rezerve između ostalog za parterno uređenje dvorišta OŠ Ivo Andrić u Pranjanima u iznosu od 400.000 dinara, dok je za osnovnu školu u Brđanima odobreno 60.000 dinara za vršenje nadzora za elektro radove na dogradnji sanitarnog čvora, kao i 50.000 dinara za organizaciju tradicionalne manifestacije “Zavičajni zbor Brđanaca”, koji će se održati 9. i 10. avgusta, 150.000 sredstava iz budžetske rezerve odobreno je i JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac za obeležavanje kolovoza i autobuskih stajališta u glavnoj ulici.
Danas je razmotrena informacija o preduzimanju preventivnih mera zaštite od požara sa upozorenjem Štaba za vanredne situacije kojim se upozoravaju vlasnici poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Gornji Milanovac, da su obavezni da sprovode preventivne mere zaštite od požara za vreme žetve i uklanjanja požnjevenih useva, za vreme prevoza i uskladištenja strnih useva. Ovim upozorenjem zaprećeno je novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara, ukoliko se loži otvorena vatra u šumi na udaljenosti od 200 m od ruba šume, spaljuju ostaci strnih useva, smeće i biljni ostaci na otvorenom prostoru lažno prijavi požar ili druga tehničko-tehnološka nesreća.
U upozorenju stoji da podatke o potencijalnim i iznenadnim opasnostima treba javiti na telefone i to:

Područne vatrogasnospasilačke jedinice Gornji Milanovac

Policijske stanice
Gornji Milanovac

Hitne pomoći Gornji Milanovac

Opštinskom štabu za vanredne situacije Gornji Milanovac

193

192

194

032/515-00-50

032/ 711-503

032/713-225

032/713-631

032/515-00-45

032/716-055

032/717-311

032/720-280

Previous Reprezentativnom izložbom slika, džez koncertom i izložbom radova učesnika prošlogodišnjeg saziva likovne kolonoje “Mina Vukomanović Karadžić”, sutra će se svečano obeležiti 20. godišnjica kolonije u organizaciji Kulturnog centra

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I