Eng

Es

It

Sp

Дани књегиње Љубице

Дани књегиње Љубице

Овог викенда у Враћевшници одржани су десети по реду „Дани књегиње Љубице“. Манифестација се одржава као спомен на време када је књаз Милош Обреновић са својом породицом живео у Горњој Црнући. Манифестација се одржава под поковитељством општине Горњи Милановац и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

У „Жиловића кући“, у суботу, Музеј рудничко – таковског краја организовао је изложбу „Рудничко – таковски крај у уметности XIX века“, аутора Ане Боловић и Борисава Челиковића, као и представљање три тома публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“, уредника Ане Боловић и Александра Марушића.

У недељу, одржана је главна свечаност поводом манифестације „Дани кнегиње Љубице“ коју је отворио председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

„На овим просторима је почела новија историја рудничко-таковског краја, јер баш овде у уоближњој Црнући потврђена је одлука о подизању Другог српског устанка. Баш за овај крај, Црнућу и Враћевшницу династија Обреновић је била посебно везана од тренутка када њихов конак постаје престоница Србије.

Кнегиња Љубица била је оличење српске жене, каква она треба да буде и данас: скромна, пожртвована, јака у одлучним тренуцима, стуб породице. За њу су деца била највеће радост и утеха. Све је жртвовала за добробит своје, али и све српске деце и ту своју особину није изгубила уздизањем свог статуса, и пресељењем у Крагујевац а затим Београд. Њена одећа остајала је скромна, без сувишног накита и луксузних обележја, увек наклоњена вери, породици и традицији.

 

Због тога је важно што је у Срезојевцима где је кнегиња Љубица рођена, подигнут споменик 1997. године, због тога је важно што постоји манифестација Дани кнегиње Љубице,у овом, историјом прожетом крају, а ми смо у обавези да чувамо сећање на њу, на књаза Милоша и његов војни и дипломатски подвиг Другог српског устанка. Општина Горњи Милановац, на челу са мном у обавези је да поред свих текућих и планираних обавеза које нас чекају, посебно води рачуна о историји и традицији нашег лепог рудничко-таковског краја и да помогне колико може ову и друге манифестације “ истакао је председник Општине Дејан Ковачевић у свом обраћању присутним гостима и организаторима.

Посетиоци су имали прилику да уживају у богатом културном програму, а централно место манифестације било је школско двориште ОШ „Десанка Максимовић“ у Враћевшници.

 

Previous Усвојен акциони план поправке путева на траси Коридора 11

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I