Delegacija opštine Gornji Milanovac u radnoj poseti prijateljskoj opštini Vefsn u Norveškoj

Delegacija opštine Gornji Milanovac posetila je prijateljsku opštinu Vefsn u Norveškoj u periodu od 12. do 15. septembra 2012. godine povodom nastavka rada na realizaciji međunarodnog međuopštinskog projekta pod nazivom “Kultura i volonterstvo”. Delegaciju opštine Gornji Milanovac činili su predsednik opštine Milisav Mirković, koordinator na projektu Dušica Nešović, nosioci dva projektna tima Jelena Jovanović i Dragan Nedeljković, odgovorna za rad i rukovođenje Volonterskog centra Gornji Milanovac Milica Nešković Lukić i učenici dve srednje škole u Gornjem Milanovcu – učenica Gimnazije “Takovski ustanak” Jelena Marković i učenik Tehničke škole “Jovan Žujović” Borisav Petković.
Upravni odbor projekta koji čine predsednici svih šest opština učesnica na ovom projektu usvojio je Izveštaj za drugu projektnu godinu i isti uputio Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške. Upravni odbor je zaključio da je cilj u potpunosti ostvaren u dva projekta – osnovan je Volonterski centar, Đački parlament i Savet za mlade, dok je za projekat Škola kulture odabrana promena pravca – rad na formiranju Inkluzivnog hora čiji bi cilj bio da se pruži jednaka šansa za učešće u kulturnim manifestacijama osobama sa posebnim potrebama. Povodom uspeha ostvarenog u realizaciji projekta, tokom posete Norveškoj razgovarano je o nastavku saradnje i produžetku projekta koji je sasvim izgledan.
Tokom posete Norveškoj, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković položio je venac na spomen ploču u Korgenu koja je postavljena u znak sećanja na 627 jugoslovenskih zarobljenika koji su svoj život dali u borbi protiv nacizma tokom gradnje puta preko planine Korgen zbog čega se ovaj put i naziva Krvavi put ili Put krvi. Takođe, predsednik opštine zajedno sa gradonačelnikom prijateljske opštine Vefsn položio je venac na spomenik podignut na mestu gde se od 1942 do 1944. godine nalazio logor uništenja za oko 600 jugoslovenskih partizana, boraca za slobodu, a gde je više od njih 200 našlo svoj grob nakon masovnog streljanja 17. jula 1942. godine.
Sastanak koordinatora na projektu zakazan je za kraj novembra ove godine, a završni sastanci na projektu planirani su za april naredne godine.

Previous LISTA KANDIDATA ZA OBUKU ZA POPISIVAČE ZA OPŠTINU GORNJI MILANOVAC

Leave Your Comment