Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji

 

 

 

Uspešna saradnja započeta u septembru 2010. godine na projektu „Kultura i volonterstvo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške nastavljena je posetom delegacije opštine Gornji Milanovac opštini Hemnes u Norveškoj u periodu od 13. do 17. septembra ove godine.

 

Delegaciju opštine Gornji Milanovac činili su načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Gorica Petrović, nosioci tri projektna tima: Nebojša Gojković, direktor „Kulturnog centra“ za projekat „Škola kulture“, Jelena Jovanović za projekat „Volonterska centrala“ i Dragan Nedeljković za projekat „Omladinski savet“. U Norvešku je putovao i Đorđe Vukašinović umesto koordinatora Dušice Nešović koja je u isto vreme boravila u Briselu. Naime, Dušica Nešović kao polaznik Beogradske otvorene škole koja je prošla sve programe i obuke u okviru programa „Politika EU u oblasti ruralnog razvoja“ pod pokroviteljstvom Kancelarije za evropske integracije i Beogradske otvorene škole obavila je studijsku posetu institucijama EU u Briselu, u periodu od 12. do 16. septembra 2011. godine. U Norvešku su putovale i učenica Gimnazije „Takovski ustanak“ Mina Pejović i učenica ETŠ „Knjaz Miloš“ Jelena Ristanović.

Tokom posete Briselu, Dušica Nešović posetila je sa drugim polaznicima iz Srbije institucije Evropske unije koje imaju svoje sedište u Briselu. Pored posete institucijama organizovana su i predavanja za sve polaznike o strukturi i načinu funkcionisanja tih institucija.
U toku posete Norveškoj nastavljen je rad predstavnika naše opštine i Norveških opština u sva tri projektna tima. Za dosadašnji, jednogodišnji rad sačinjen je izveštaj koji je podnet Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške, koje je inače pokrovitelj ovog projekta, i isti je ocenjen kao pozitivan.

Tokom posete Norveškoj naša delegacija prisustvovala je otkrivanju spomen ploče u Korgenu u znak sećanja na 627 jugoslovenskih zarobljenika koji su dali svoj život u borbi protiv nacizma tokom gradnje puta 1942-1945. godine preko Korgen planine koji povezuje opštine Vefsn i Hemnes. Zato je taj put i nazvan Krvavi put ili Put krvi. Spomen ploču podigli su Jugoslovensko-norveško i Norveško-jugoslovensko društvo. U prisustvu nekoliko stotina ljudi, spomen ploču otkrili su srednjoškolci iz Norveške i Srbije koji su uključeni u napred navedeni projekat, a vence su položili predstavnici norveške opštine Hemnes i opštine iz Srbije – Prokuplje.
Istog dana naša delegacija posetila je i mesto na kojem se od 1942-1944. godine nalazio logor uništenja za oko 600 jugoslovenskih zarobljenih partizana boraca za slobodu. Više od 200 boraca našlo je na tom mestu svoj grob nakon masovnog streljanja 17. jula 1942. godine.
U projekat „Kultura i volonterstvo“ uključene su tri opštine iz Norveške – Vefsn, Hemnes i Hatfjeldal i tri opštine iz Srbije – Vrnjačka Banja, Prokuplje i Gornji Milanovac. Nastavak rada na ovom projektu planiran je za mart 2012. godine u Vrnjačkoj Banji.

Previous PUNKTOVI ZA OBUKU POPISIVAČA

Leave Your Comment