Eng

Es

It

Sp

Дежурне екипе у приправности услед најављених обилних падавина

Дежурне екипе у приправности услед најављених обилних падавина

Данас је одржана 13. седница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој је једногласно усвојено пет тачака.

Усвојен је Предлог оперативног плана за заштиту од поплава за воде II реда на територији општине Горњи Милановац за 2019. год. Начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић је рекао да су, с обзиром на најаву обилних падавина у периоду од 13. до 17. маја, у сарадњи са члановима Штаба, већ предузете мере предострожности. Упућено је упозорење свим субјектима заштите и спасавања о могућем ангажовању у овом периоду, контактирани су повереници Цивилне заштите на територији наше општине, где су евидентирана критична места на којима је могуће да дође до изливања потока и река. Све службе биће у приправности и са опрезом дочекати обилне падавине.

Прихваћена је Информација о функционисању система одбране од грȁда на територији општине Горњи Милановац. Шеф канцеларије за пољопривреду Милка Недељковић рекла је да је тренутно у функцији 20 противградних станица, и нагласила обавезу стављања у функцију још 3 противградне станице на којима недостају противградни стрелци.

Усвојен је План за спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на територији наше општине. Командир Подручне ватрогасно-спасилачке јединице Радојко Јоксић упозорио је на алармантно повећање интервенција ватрогасних јединица у односу на прошлу годину. У прошлој години обављене су 34 интервенције, ангажовано је 95 ватрогасаца, а површина која је горела износила је 13 хектара. Ове године, до краја априла, било је чак 54 интервенције, ангажовано је 183 ватрогасца, а површина захваћена пожаром износила је 66 хектара.

Након изнесених алармантних података о повећању ватрогасних интервенција, Председник општине Дејан Ковачевић је нагласио да је неопходно предузети оштрије мере кажњавања и санкционисања, како би дошло до смањења пожара узрокованим немарним понашањем.

Општински штаб за ванредне ситуације упозорава становништво општине Горњи Милановац да је у обавези да спроводи превентивне мере заштите од пожара. Лице које спаљивањем остатака стрних усева, смећа, на отвореном простору и у близини шума или спаљивањем биљних остатака, изазове пожар, дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом.

Прихваћено је да Општинска управа припреми Нацрт одлуке о условима и могућностима за подстицање и развој добровољног ватрогаства на територији општине Горњи Милановац и достави Скупштини општине на усвајање.

Чланови Штаба усвојили су и предлог за образовање стручно-оперативних тимова Општинског штаба за ванредне ситуације. Предложено је да се, поред 5 постојећих стручно-оперативних тимова, формира још 6, како би се још ефикасније предузимале мере и активности у случају ванредних ситуација и нежељених догађаја.

Previous ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I