Eng

Es

It

Sp

Дом здравља Горњи Милановац добио акредитацију

Дом здравља Горњи Милановац добио акредитацију

Дом здравља Горњи Милановац септембра 2017. године потписао је уговор са Агенцијом за акредитацију здравствених установа. Овај процес трајао је годину дана и данас је господин Влада Давковски, представник ове Агенције уручио Сертификат о акредитацији в.д. директору Дома здравља др Александру Чивовићу као резултат успешно обављеног посла.

Овим поводом др Чивовић је рекао да су у претходних годину дана, од када се започело са овим процесом, али и у претходне две године од када се он налази на челу ове здравствене установе, у свакој организационој јединици створени сви предуслови да услуге према пацијентима буду квалитетније:

„Кренуо бих од Службе Хитне помоћи која је из 80м2 прешла у један модерно опремљен простор површине 400м2 са врхунско опремом, са два максимално опремљена реаним-мобила и са довољно људи у служби. Стоматолошка служба је после дванаест година сређена, окречена и свака ординација је климатизована.“

Према његовим речима Служба за кућно лечење је у приземљу зграде Дома здравља добила нови, сређен и опремљен простор са свим што је потребно за свакодневни и неометан рад:

„Служба за здравствену заштиту жена, деце и омладине, поред оног базичног, као што је кречење где дванаест година ништа није окречено, до добијања новог ЦТГ апарата и 4Д злтразвука, добила је и пуно ствари обезбеђених донацијом за Одељење за здравствену заштити деце која је саставни део те службе.“ Чивовић је нагласио да је свака организациона јединица добила битне и значајне предуслове за квалитетан рад. Према његовим речима, пацијенти у наредном периоду могу да очекују јасан концепт и јасан систем унутар ове установе: „Ми смо покушали да уредимо унутрашњост установе и једну комуникацију и по хоризонтали и по вертикали и да тај рам који је јако битан дефинишемо. Сада сваки даљи покрет је покрет и искорак ка задовољству пацијента.“

Разлику између акредитованих и неакредитованих здравствених установа дао је представник Агенције за акредитацију Влада Давковски. Он је рекао да ова Агенција има стандарде за примарно, секундарно и терцијерно здравство: „Од када су изграђени стандарди, а већ је десет година како радимо, акредитовали око 140 Домова здравља од 158. Такође, акредитован је и велики број болница као и клиничко-болнички центри и разлика између акредитованих и неакредитованих постоји. Ево и сам пример код Дома здравља Горњи Милановац, када смо кренули кроз акредитацију многе ствари нису биле уређене кроз стандарде које смо ми наметнули као Агенција. Али рад од годину дана је ову установу приближио тим стандардима, што значи да је повећана безбедност како за пацијенте, тако и за запослене и виши је ниво квалитета у пружању здравствене услуге. То и јесте циљ Агенције.“ Давковски је додао да је поступак акредитације континуиран и да се са послом наставља, редовно се прати установа у периоду од три године колико траје акредитација. У том периоду руководство и запослени Дома здравља Горњи Милановац се прилагођавају даљим стандардима, подижу ниво пружања квалитета здравствених услуга, израђују се нове процедуре, уочавају се нека места где је потребно побољшати рад, а прати се и простор и кадар и опрема здравствене установе.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић изјавио је да је иницијатива о покретању процеса акредитације Дома здравља потекла од руководства ове установе: „Локална самоуправа је подржала ову иницијативу. Нама је јако битно да Дом здравља буде најквалитетнија установа у општини Горњи Милановац заједно са Општом болницом , која има своје квалитете и која ће у будућности добити доста новца од државе како кроз улагања у инфраструктуру тако и кроз нову опрему. Хоћемо да Дом здравља буде огледало нашег града и да има систем свог рада.“ Ковачевић је подсетио да је 2016. године када је постао председник општине Дом здравља био потпуно девастиран: „Када кажем девастиран, то значи да смо 124 милиона динара уложили у ове две и по године у Дом здравља како би ова установа изашла из кризе. Затекли смо огромна дуговања, затекли смо рачун у блокади и возила која нису могла да се региструју. Данас смо већ добили акредитацију за тај исти Дом здравља и потврду да је достигао стандарде које сада треба да одржава и унапређује, како би после истека ове три године добио могућност да се акредитује на период од седам година.“ Он је додао да локално руководство тежи да општина Горњи Милановац буде уређено друштво и да у свакој области у којој Општина има своје надлежности и ингеренције буде успостављен јасан систем и критеријуми шта, у ком моменту, када и ко сме да ради.

Previous Први корак ка новом изгледу Трга кнеза Михаила

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I