Еко поглед на наш град

У Дому културе одржана је манифестација „Еко поглед на наш град“ у организацији Општинске управе општине Горњи Милановац посредством Канцеларије за заштиту животне средине.

Циљ ове манифестације је представљање природних потенцијала општине Горњи Милановац и промовисање будућих активности у области заштите животне средине.

На почетку манифестације окупљенима се обратио начелник Општинске управе општине Горњи Милановац Александар Јевтовић.

„Поштовани наставници и професори, драги ученици, представници јавних предузећа и установа, добитници признања, даме и господо, задовољство ми је да вас поздравим у име општине Горњи Милановац.Општина Горњи Милановац препознала је значај тимског рада на решавању проблема заштите и унапређења животне средине, што је и главни разлог покретања Манифестације “ЕКО погледа на наш град“. Овом манифестацијом се заокружују активности на пољу екологије и заштите животне средине Општинске управе у 2017. години и најављују нове у 2018.години. Под покровитељством Канцеларије за заштиту животне средине Општинске управе, у 2017.години реализоване су многе активности:пролећна и јесења акција “Очистимо град и општину“ уз учешће наставника и ученика основних и средњих школа, ЈКП “Горњи Милановац“, јавних установа, привреде, невладиних организација и медија; чишћење и санација 21 дивље депоније у граду и на сеоском подручју.Укупно је уклоњено 475 м3 отпада из природе. Вредност радова је 1.496.000,00 динара, а све је плаћено из Фонда за заштиту животне средине; са подручја свих сеоских Месних заједница вршило се редовно одвожење смећа преко ЈКП “Горњи Милановац“,о трошку Општинске управе, у вредности од 9 милиона динара обезбеђених из Фонда за заштиту животне средине, чиме се решава проблем отпада на сеоском подручју кроз правилно депоновањe истог на депонију “Вујан“; Општинска управа финансира и делатност зоохигијене у складу са Одлуком о зоохигијени, где се у сарадњи са овлашћеним оператером нешкодљиво уклањају животињски лешеви и организује транспорт и стручно управљање органским отпадом; Општинска управа Горњи Милановац подржала је учешће деце из ОШ “Таковски устанак“ Таково на републичком такмичењу из области заштите животне средине-Екоквиз, и тиме била једина општина учесник овог квиза поред три града: Београда, Зрењанина и Врања; за Мониторинг квалитета параметара животне средине Општинска управа је издвојила 1.200.000,00 динара за мерење квалитета вода са 5 јавних чесми: Ждребан, Сврачковци, Млаковац, Мајдан и Савинац, мерење нивоа буке на 12 локација у граду и испитивање и праћење квалитет ваздуха, свакодневно, у зони центра града. Сви подаци су јавно доступни на сајту општине“, рекао је начелник Општинске управе.

Додао је да је општина Горњи Милановац препознатљива по својим културним, историјским, природним и туристичким вредностима и лепотама, а циљ је да буде и лидер здраве животне средини без дивљих депонија и смећа, са чистим водама и одговорном производњом.

„Зато сви морамо бити део тима који добија битке за здравље и радост наше деце.Развијајмо еколошку свест, пре свега код деце, јер само тако можемо створити здравију средину за живот“, рекао је Јевтовић.

У програму су учествовали ЈП „Србијашуме“, Музеј рудничко-таковског краја, ЈКП „Горњи Милановац“, Хор ОШ „Краљ Александар I“, Предшколска установа „Сунце“ и Културни центар.

Заменица председника општине Јадранка Достанић уручила је захвалнице и поклоне заслужним предузећима, установама и појединцима са територије општине Горњи Милановац за истакнуте активности у области заштите животне средине у току 2017. године. Признања су добили: ЈП „Србијашуме“ – Шумска управа Горњи Милановац, Музеј рудничко-таковског краја, ЈКП „Горњи Милановац“, предузеће „Фока“ д.о.о, ОШ „Таковски устанак“ Таково, Драгана Никитовић, Хор и оркестар ОШ „Краљ Александар I“, Предшколска установа „Сунце“ и Културни центар.

Previous Реновирана амбуланта у Враћевшници