Eng

Es

It

Sp

Епидемиолошка ситуација озбиљна али још увек под контролом

Епидемиолошка ситуација озбиљна али још увек под контролом

Повод за одржавање данашњег састанка Стручно оперативног тима за прву и медицинску помоћ и заштиту од епидемије општине Горњи Милановац је значајно погоршање епидемиолошке ситуације на подручју општине. У односу на 23. октобар када је било шест позитивно потврђених лица, у овом тренутку их је 42, у истом период дошло је и до повећања хоспитализованих, па је уместо једног данас у Општој болници смештено 9 пацијената. Данашњи закључак је да не треба уводити ванредну ситуацију на подручју општине Горњи Милановац, јер иако је отежано, стање је још увек под контролом. Стручно опетаривни тим за прву и медицинску помоћ и заштиту од епидемије преко инспекцијских органа захтева пооштрене мере контроле али и ревизије, јер и даље постоји велики маневарски простор за непоштовање уведених мера.

-План мера донет за Моравички округ, који се примењује од прошле седмице доследно се спроводи али одговорност појединца је најважнији фактор- рекао је Милорад Димитријевић начелник Стручно оперативног тима и истакао – посебан проблем представљају лица са симптомима, која још увек нису потврђено позитивна, јер нису у самоизолацији, па је веома тешко формирати прецизну листу контаката. Пацијенти смештени у Општој болници у Горњем Милановцу су углавном стабилног здравственог стања, а трећина њих би до краја седмице требало да буде отпуштена на кућно лечење.

-Од 9 лица, 4 су позитивно потврђена а пет је хоспитализовано по основу клиничке слике. У овом тренутку, позити ван је један запослени у Општој болници док је четворо у изолацији – рекао је др Предраг Шутић, директор Болнице. – Болничка одељења су спремна за пријем већег броја пацијената, сви пацијенти којима није неопходна болничка нега су отпуштена кући, док су неуролошки пребачени на одељење психијатрије. У овом тренутку у Covid систему су груднo и неуролошко одељење. Доктор Шутић каже да је други пик епидемије био за нијансу драстичнији у односу на трећи у коме се налазимо иако је и сада код пацијената присутна обострана пнеумонија. Просечна старост хоспитализованих лица је око 55 година. Др Александар Чивовић вд директора Дома здравља сматра да је сасвим довољно примењивати превентивне мере и заштити себе и све из окружења.

-Ходамо по танкој линији, коју још увек можемо да контролишемо, али ако и даље буде пристуна неодговорност појединаца или малих колектива као и до сада, плашим се да нећемо моћи лако да одговоримо на оно што се од нас очекује. Треба имати у виду да смо јуче имали 75 прегледа у Covid амбуланти што је највећи број прегледаних у једном дану од почетка године – истакао је др Чивовић. Наводи случај ученика трећег разреда милановачке средње школе, код којих је до ширења вируса дошло у затвореном простору без ношења средстава заштите. Школа је обавештена, а ученици ће ове и следеће седмице похађати искључиво online наставу.

-Једна од тема састанка Стручно оперативног тима за прву и медицинску помоћ и заштиту од епидемије општине Горњи Милановац било је и решење за људе који чекају на преглед испред Covid амбуланте због све лошијих временских прилика, што ће највероватније бити решено у сарадњи са Војском тако што ће бити постављен шатор испред улаза, чиме ће бити створена импровизована чекаоница.

Previous Јединствено управно место

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I