FINALE JAVNE RASPRAVE O NACRTIMA PROGRAMA RAZVOJA TURIZMA I STRATEGIJE LOKALNOG RAZVOJA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC 2012-2022. GODINE

Danas su u Svečanoj sali Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu održane finalne prezentacije nacrta dva strateški izuzetno važna dokumenta za Opštinu Gornji Milanovac.
Prvo je, izlaganjem Mire Mirković, direktora Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac i Ivane Adamović ispred Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac prezentovan Program razvoja turizma 2012-2022. godine i Analiza turističkog sektora za čitavo područje partnerstva lokalnih samouprava Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške i Gornjeg Milanovca, koje je formirano uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja. Nacrti navedenih dokumenata stavljeni su 8. oktobra na uvid javnosti na zvaničnim internet prezentacijama Opštine Gornji Milanovac i Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac, tako da su građani Opštine Gornji Milanovac bili u prilici da daju svoje primedbe, predloge i sugestije na tekst nacrta. Na samoj raspravi data je vizija budućeg razvoja ove svojevrsne turističke regije kroz spajanje turističkih atrakcija koje postoje u svakoj od pomenutih lokalnih samouprava.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, istakao je da je opština Gornji Milanovac prepoznala značaj povezivanja sa više susednih lokalnih samouprava, pa je pored učešća u ovom partnerstvu aktivna i u izradi Master plana za planinu Rudnik u radnoj grupi koja je okupila lokalne samouprave u širokom pojasu uz ovu planinu, uključujući pored Gornjeg Milanovca i Topolu, Ljig, Kragujevac i Knić i koji će pružiti odgovore na pitanje razvoja kako u turizmu, tako i u poljoprivredi, planiranja izgradnje infrastrukture i zaštite prirodnog i kulturnog blaga čitavog rudničkog kraja.
Nedugo zatim, održana je i finalna prezentacija nacrta Strategije održivog lokalnog razvoja opštine Gornji Milanovac, koji je opština Gornji Milanovac izradila uz stručnu podršku Stalne konferencije gradova i opština, kroz program “Exchange 3” koji finansira Evropska Unija.
Predsednik opštine je u uvodnom izlaganju podsetio na značaj planiranog razvoja za budućnost opštine i činjenicu da je Gornji Milanovac po prvi put dobio jedinstven strateški dokument koji prati sve segmente društvenog, privrednog i kulturnog razvoja za period od 2012-2021. godine. Posebno je istakao da je vrednost Strategije tim veća što je ona rezultat zajedničkog rada organa lokalne samouprave i mnogobrojnih uključenih organizacija civilnog društva uz učešće građana naše opštine kroz pristigle predloge i mišljenja na tekst Strategije u toku javne rasprave. Sastavni deo Strategije održivog lokalnog razvoja opštine je i Akcioni plan koji predvića konkretne projekte na realizaciji postavljenih ciljeva u Strategiji.
Predsednik je takođe najavio da će se i Programa razvoja turizma 2012-2022. godine sa Analizom turističkog sektora i Strategija lokalnog razvoja opštine Gornji Milanovac za period od 2012-2021. godine naći na dnevnom redu na prvoj narednoj sednici Opštinskog Veća opštine Gornji Milanovac, a očekuje se da potom oba ova strateška dokumenta budu usvojena na Skupštini opštine Gornji Milanovac na sednici koja je planirana za 23.11.2012. godine.

Previous SUSRET PREDSEDNIKA OPŠTINE SA NOVOM DIREKTORKOM FAD A.D. GORNJI MILANOVAC

Leave Your Comment