Eng

Es

It

Sp

Горњи Милановац члан „Института за регионе Европе“

Горњи Милановац члан „Института за регионе Европе“

Општина Горњи Милановац постала је последњег дана септембра 2020. године члан „Института за регионе Европе“, чиме је стекла бројне могућности за остварење личних контаката са европским институцијама, попут Европске комисије, Европског парламента, Комитета региона и другим међурегионалним организацијама, међу којима су Савет Европе, Скупштина европских регија и Асоцијација европских граничних регија.

-Од великог значаја за развој горњомилановачке општине у наредном периоду биће подстицаји за умрежавање у Европи кроз више од 130 регија, градова и компанија које подржавају ИРЕ као и лични састанци са председавајућим ИРЕ проф. др. Franz Schausberger, бившим гувернером државе Салцбург, како би се дефинисао концепт сарадње по мери између нашег региона и ИРЕ – истакао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и додао – захваљујући чланству Института за регионе Европе, Горњем Милановцу ће бити омогућен приступ стручним и истраживачким активностима ИРЕ (децентрализација и регионализација, публикације, научни радови итд), као и бесплатно учешће у свим активностима ИРЕ.

„Институт за регионе Европе“ ИРЕ је основан 2004. год. у Салцбургу са циљем ојачавања политичких и економских позиција региона Еуропе, кроз разне облике сарадње и активну подршку у стварању контаката и умрежавања. Неке од активности ИРЕ су: промоција економских и политичких односа између региона и општина Еуропе, пружање информација и јачање веза са Европском Унијом и њеним институцијама, истраживање, издавање публикација, организовање семинара и конференција и друго. Председник института (ИРЕ) је специјални саветник Европске уније за Западни Балкан и некадашњи гувернер аустријске покрајине Салцбург, проф. др Franz Schausberger.

Међу важнијим манифестацијама ИРЕ убраја се “Самит Европе” који је ове године одржан од 27.-29. септембра, на нивоу Европске комисије, Европског парламента и Владе Републике Аустрије, 16. пут. за редом.

Previous Усвојена нова Одлука о буџету за 2021. годину

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I