Eng

Es

It

Sp

Горњи Милановац домаћин филмског пројекта “Хероји Халијарда”

Горњи Милановац домаћин филмског пројекта “Хероји Халијарда”

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и Недељко Бајић, директор филма “Хероји Халијарда” потписали су данас у Свечаној сали зграде Окружног начелства Протокол о сарадњи, чиме је општина Горњи Милановац стекла статус домаћина овог великог филмског пројекта.

Операција Ваздушни мост у америчким круговима позната као операција „Халијард“, почела је у марту 1944. године, када је командант Југословенске војске генерал Драгољуб Михаиловић, наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села. Са импровизованог аеродрома у Прањанима успешно је евакуисано око 500 авијатичара. Операција „Ваздушни мост“ сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова. Радош Бајић, сценариста, редитељ и глумац инсапирисан причом о храбрости, гостопримству и срдачности народа пранајског краја, ове године наставиће реализацију снимања другог дела пројекта „Хероји Халијарда – Ваздушни мост“ у Прањанима.

Председник Ковачевић је нагласио да потписивање протокола представља велики дан за Србију и за општину Горњи Милановац.

– Ми смо почаствовани што можемо да будемо домаћини пројекта који у сарадњи са „CONTRAST STUDIOS” снима један историјски догађај који треба да се овековечи на филмском платну. Нико до сада није имао храбрости да то уради, ови крајеви су били у запећку после Другог светског рата, што због политике тадашњих власти, што због овдашњих дешавања, нико није желео о томе да говори. Први пут добијамо прилику да српки сељак буде истакнут као неко ко је допринео борби за слободу српског народа. Драго ми је што су данашње генерације добиле могућност да то овековече, да се за Горњи Милановац чује по много чему лепом, а људи прањанског краја прочују по храбрости. Искрено се надам да ћемо овај пројекат који смо заједно започели уз присуство општине Горњи Милановац као домаћина пројекта, извести до краја и по планираној динамици 2023. имати премијеру овде и диљем света – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Планирана снимања у Прањанима, допринеће још више аутентичности ове ратне приче. Недељко Бајић, директор „CONTRAST STUDIOS”, рекао је да је велики део снимања завршен, али да су значајнији сцене остале да се сниме наредне године.

-Тешко бисмо успели да реализујемо пројекат без подршке господина Ковачевића и његовог тима. Горњи Милановац је данас стекао статус домаћина пројекта и драго нам је да ћемо причу о догађају који се овде одиграо пре седамдесет седам година снимати у Прањанима и околним местима. Надамо се лепом времену за снимање филма и серије која ће имати шест епизода. Не сумњам да ће сарадња бити успешна и да ћемо заједничким напорима успети да завршимо овај захтеван пројекат којим ћемо представити Србију и херојство нашег народа који је прави херој Халијарда. Ово филмско остварење ће због аутентичности бити интересантно како нама, тако и остатку Европе и света-рекао је Бајић.

Радош Бајић, глумац и редитељ филма, захвалио се Дејану Ковачевићу, председнику општине Горњи Милановац на спремности да овај пројекат буде део заједничке приче о српској традицији, храбрости и гостопримству.

– Мислим да ће наш “Халијард” који је добио најбољу могућу подршку државе, бити остварење од националног значаја и да ће га видети цео свет, коме ћемо пренети најбољу слику о нама, као народу–нагласио је Бајић.

У филму и ТВ серији о операцији „Халијард“ наступиће више од стотину глумаца, међу којима ће главне улоге играти : Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Радоје Чупић, Слободан Бода Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић, Ђорђе Марковић, Бранко Јанковић, Небојша Кундачина, а поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу чиниће и значајан број страних глумаца са енглеског говорног подручја.

Previous Регионални пут од Такова до Прањана у потпуности реконструисан”

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I