Eng

Es

It

Sp

Gornjomilanovčanima uručen sertifikat za uspešno sprovedenu onlajn obuku na temu upravljanja ekonomskog razvoja

Gornjomilanovčanima uručen sertifikat za uspešno sprovedenu onlajn obuku na temu upravljanja ekonomskog razvoja

Gornjomilanovački predstavnici kancelarije za izradu i realizaciju razvojnih projekata Opštinske uprave Ivan Antić i Dušica Nešović, zajedno sa predstavnicima ovih kancelarija drugih gradova i opština iz Srbije juče su dobijenim sertifikatom na svečanoj dodeli u Beogradu završili prvu tromesečnu onlajn obuku sa ciljem da steknu znanja i veštine neophodne da uspešno upravljaju ekonomskim razvojem u svojim zajednicama i da efikasno koriste mehanizme i tehnike lokalnog ekonomskog razvoja.
Prilikom svečane dodele sertifikata učesnicima obuke su čestitali i obratili NJ.E. Majkl D. Kirbi, ambasador SAD u Srbiji, Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, kao i Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, a koji su polaznicima obuke, nakon zvaničnog obraćanja, i uručili sertifikate.
E-obuka o lokalnom ekonomskom razvoju(LER) bila je namenjena funkcionerima lokalne samouprave i zaposlenima u organizacionim jedinicama za LER iz 32 lokalne samouprave koje su članice 8 međuopštinskih partnerstava formiranih u okviru projekta Lokalni ekonomski razvoj od 167 gradova i opština u Srbiji, a koji je sprovodila Stalna konferencija gradova i opština, a podržava i finansira USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi izjavio je ovom prilkom da je cilj Projekta održivog lokalnog razvoja da opštine u Srbiji shvate šta treba da urade da bi privukle investitore, jer je to način da se otvore nova radna mesta. Ovde smo danas da nagradimo ljude koji su završili obuku na daljinu o tome kako da privuku domaće i strane investicije i doprinesu otvaranju novih radnih mesta, rekao je Kirbi.
Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave istakla je da Ministarstvo podržava ovakve projekte, posebno kada je reč o učenju na daljinu, e-obuka, kao i deo projekta koje sprovodi ministarstvo u uspostavljanju e – uprave.
„Na putu ka Evropskoj uniji milijarde evra, o kojima najčešće govorimo da ćemo dobiti iz strukturnih fondova, moraju da budu upijene kroz mehanizme i kapacitete lokalnih samouprava i zato je to prioritet u našem radu“, rekla je Udovički. Ona je rekla postoje dve prepreke aktivnijem angažovanju opština, a to je u shvatanju da će neko drugi nešto uraditi, pošto su lokalnim samoupravama bile oduzete nadležnosti. Prema njenim rečima, drugi problem je borba i opština i centralne vlasti sa detaljnim administriranjem svega.
Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša je rekao da SKGO nastavlja programe edukacije službenika lokalnih administracija kako bi i pripremili za efikasniji rad. Perišić je dodao da SKGO ima kapacitet sa bude spona između lokalnih samouprava prema Vladi.
Načelnica goronjomilanovačke Opštinske uprave Gorica Petrović mišljenja je da su edukacije i obuke samo polazne osnove za dalja kadrovska unapređivanja i nadogradnju u sferi ekonomskog razvoja naše opštine, uslovi i mogućnosti gornjomilanovačke opštine u investicionom smislu su odavno priznati s obzirom na uspešne postojeće privredne i opštinske investicije, ali predviđanja i planovi opšinske vlasti su da se nove mogućnosti u ovoj oblasti i u budućnosti otvaraju. Samo činjenica da novi auto–put Koridor 11 velikim delom prolazi kroz našu opštinu, omogućavajući brži protok sirovina i gotovih proizvoda, doprinosi odluci lokalnih zvaničnika za gradnjom nove industijske zone u neposrednoj blizini. U prilog ovome govori i potreba postojećih privrednih subjekata koji teže proširivanju svojih kapaciteta i pogona, kao i privlačenju novih investitora.
Kompleksna i vrlo zahtevna obuka za učesnike trajala je od 27. januara do 7. aprila, podeljena u četiri modula. Svaka celina imala je svoje lekcije, nakon iščitanja materijala polaznici su imali za svaku lekciju zadatak i test za polaganjem sa ocenjivanjem.
Teme obuhvaćene e-obukom podeljenje su u četiri modula:
1. Pravni i institucionalni okvir za lokalni ekonomski razvoj
– Podsticajne mere i olakšice na nacionalnom, lokalnom i pokrajinskom nivou u cilju privlačenja investicija i podrške MSP
– Upravljanje imovinom na lokalnom nivou
– Urbanističko planiranje i sistemem izdavanja dozvola na lokalnom nivou
– Lokalna fiskalna politika
– Razvoj brownfield lokacija i zaštita životne sredine na lokalnom nivou
2. Privlačenje investicija i podrška postojećoj privredi
– Pojam, tipovi i faze realizacije direktnih investicija u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja
– Glavni parametri lokalnog ekonomskog razvoja
– Najvažniji faktori privrednog ambijenta na lokalnom i nacionalnom nivou
– Komparativna analiza lokalne investicione klime
– Osnove strategije privlačenja investicija i podrške privredi
3. Instrumenti za lokalni ekonomski razvoj
– Slobodne zone
– Biznis inkubatori
– Zone unapredjeniog poslovanja
– Idustrijski parkovi
– Naučno – tehnološki parkovi
– Edukativni centri
– Centri za ruralni razvoj i razvoj MSP sektora
– Biznis servis centri
4. Privatno javna partnerstva
– Pojam i tipovi javno privatnih partnerstava – pravni i institucionalni okvir
– Razlika izmedju javno privatnih partnerstava i drugih vidova investiranja
– Procedure za uspostavljanje javno privatnih partnerstava
– Metodologija value for money
– Obavezni delovi ugovora o javno privatnim partnrestvima
– Monitoring i implementacija projekata javno privatnog partnerstva

Previous Slovenački prijatelji opštine Slovenj Gradec uputili novčanu donaciju povodom majskih poplava u deviznom iznosu od 8.668,43 evra

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS