Eng

Es

It

Sp

Ковачевић у посети Ватрогасној станици

Ковачевић у посети Ватрогасној станици

Председник општине Дејан Ковачевић посетио је данас Ватрогасни дом „Ђуро Недељковић“ у Горњем Милановцу. Повод посете било је увођење новог возила у рад ове јединице, а средства су обезбеђена из буџета Општине. Овом приликом Ковачевић је разговарао са командиром станице Радојком Јоксић, као и са другим ватрогасцима о условима у којима раде, броју интервенција које обаве у току године, као и о чињеници да до пожара углавном долази непажњом грађана.

Командир Јоксић захвалио се председнику на посети и истакао да је ово прва посета неког председника општине овој јединици од када се он налази на месту командира: „Председник Ковачевић је препознао наш проблем, а то је да нисмо имали овакво возило до сада. Са финансијским средствима која смо добили од Општине, око 270.000 хиљада динара, успели смо уз максимално ангажовање мојих радника да камион доведемо у исправно стање. Ово возило нам доста помаже при гашењу пожара.“ Јоксић је додао да је камион од момента када је стављен у функцију прешао преко 500 километара и учествовао у гашењу пожара на око двадесет локација. Објаснио је да је ово возило добијено од Министарства одбране, доста је старо, а ватрогасци су урадили механичке поправке и фарбање возила: „Имали смо мале проблеме са набавком делова, пошто је возило старо, па је због тога и поправка трајала неких четири, пет месеци.“

Командир је додао да је од почетка године ова јединица имала осамдесет и две интервенције: „У марту смо имали највећи број интервенција. Имали смо четрдесет и једну интервенцију, од чега је преко 50% било на отвореном простору због паљења ливада, врзина, тако да нам је ово возило доста помогло, јер може да приђе на неприступачне терене и има довољну количину воде да можемо да функционишемо и са мање технике и са мање људи, а и да брже локализујемо пожар и самим тим брже га и угасимо.“

Председник Ковачевић је изјавио да је данас приликом посете заједно са запосленима увидео недостатке и проблеме са којима се суочавају ватрогасци: „Поред тога што је Општина помогла Ватрогасном друштву да оспособи овај камион ми смо разговарали и о условима у којима функционише и сама јединица. Зграда која није адаптирана још од педесетих година прошлог века би требало свакако да буде обновљена. “ Како је рекао, у разговору са запосленима је сазнао да им је највећи проблем недовољан број гаража за возила: „Договорили смо се да у наредном периоду заједно са колегама из Министарства унутрашњих послова одржимо један састанак на ком би прецизирали шта би то биле обавезе локалне самоуправе. Општина је вољна да помогне да израдимо сву планску документацију око проширења саме гараже и око адаптације целе зграде. Срамота је да Ватрогасни дом у Горњем Милановцу буде у стању у каквом јесте, обзиром да се они старају о близу 400 пожара годишње. Толико доприносе безбедности у нашој Општини да је срамота и локалне самоуправе што до сада није одреаговала, а могу рећи да би и привреда могла мало више да се укључи. Осим појединачних случајева донација Ватрогасном друштву, немамо озбиљнијих донатора када је питању превенција, а потом и гашење пожара за шта су надлежни искључиво људи из ове јединице.“ Ковачевић је истакао да запосленима у Ватрогасној станици, а има их двадесет и троје, треба одати посебно признање што за годину дана успеју да угасе око 400 пожара на територији наше Општине. Додао је да би цела заједница требала да се укључи како би ова станица добила један нови изглед и квалитетнији простор за боравак.

Ковачевић и Јоксић апеловали су на све грађане да се придржавају свих упутстава Ватрогасне једине о паљењу на отвореном простору, да не пале ливаде, врзине и разне стрњике како не би угрожавали своју, али и безбедност своје околине.

Previous На дневном реду Скупштине општине разматрање извештаја јавних предузећа и установа

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I