Ковачевић: Захвалан сам Министарству културе на подршци

Установе културе у општини Горњи Милановац ове године су добиле значајна средства од Министарства културе за реализацију планираних пројеката. Један од пројеката тиче се реновирања Музеја рудничко-таковског краја у матичној згради у Синђелићевој број 7 у чијој реализацији учествује и локална самоуправа издвајањем средстава из буџета. Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, приликом обиласка радова истакао је да се у области културе у нашој општини сваке године ради нешто ново захваљујући амбицијама људи запосленим у овом сектору и додао:

Радови на адаптацији простора Музеја рудничко-рудничко таковског краја одвијају се уз велику подршку Министарства културе. Похвалио бих министарку Гојковић и Министарство културе, јер су ове године подржали буквално све пројекте које смо им послали. Наше установе, Музеј рудничко-таковској краја и Културни центар „Мија Алексић“ добили су укупно око пет и по милиона динара од Министарства културе. Веома смо им захвални на свој подршци коју нам пружају. Наравно Општина Горњи Милановац помаже рад и развој обе установе, издвајајући значајна средства из буџета. Ми улажемо у културу, и наставићемо са још више снаге и енергије, како би представили нашим грађанима, и нашим гостима, богато културно-историјско  наслеђе које имамо  рекао је Ковачевић.

Директор Музеја, Александар Марушић, између осталог, нагласио је да је сређивање музејске инфраструктуре, започето 2018.године, уређењем депоа у Карађорђевој улици.

Ми смо већ од 2018. почели са сређивањем музејске инфраструктуре, уређивањем депоа у Карађорђевој, а ова претпоследња фаза овде, у Брковића кући, подразумева сређивање плафона, мењање електро инсталација, осветљења и сређивање зидова, како у галеријском, тако и у простору Легата породице Настасијевић и то захваљујући средствима Министарства за културу, али и локалне самоуправе, као нашег оснивача. Успели смо у овој години, да заменимо улазна врата, а у циљу боље енергетске ефикасности, поставили смо и нов котао као и нову расвету.  Завршетком радова, музеј ће у свом пуном сјају, на прави начин чувати и представити богато културно-историјско наслеђе рудничко-таковског краја суграђанима и све бројнијој музејској публици и гостима са стране. За адаптацију музејског простора добили смо средства у износу од милион и двеста хиљада динара, а за посетиоце ће музеј бити отворен око првог октобра. Следеће године планирамо адаптирање и сређивање пода, видео надзор и постављање нове спољне расвету, која ће дати посебан изглед музеју рекао је Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Ове године од стране Министарства за културу подржана су четири пројекта Музеја рудничко-таковског краја, а све у циљу да се прикаже, сачува и открије богата прошлост ових простора. Радови на реновирању зграде културе у Синђелићевој биће завршени за 20-ак дана. Прве изложбе у новом простору посетиоце очекују почетком октобра.

 КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

 

Previous Нова трафостаница од великог значаја и за привреду и за грађанство