Eng

Es

It

Sp

„Ми ћемо чувати сва сећања а Музеј сва знања“

„Ми ћемо чувати сва сећања а Музеј сва знања“

Поставка „Наша суграђанка краљица Драга:између славе и анатеме“ отворена је у Музеју рудничко-таковског краја 12.новембра. Изложбу је данас посетио председник општине Дејан Ковачевић, истакавши значај подсећања на прошлост и знамените личности нашег крајa.

Ковачевић се овом приликом захвалио Музеју и директору Александру Марушићу што је сећање на живот краљице Драге по први пут обележено на овакав начин у Горњем Милановцу, као и свим институцијама Републике Србије које су помогле да изложба понуди бројне експонате и дочара живот краљице, од рођења у кући Луњевице у истоименом селу до смрти у Мајском преврату.

– Ово је прави начин да сачувамо тадицију, културу и успомену на знамените људе Горњег Милановца и једино ћемо ми суграђани увек чувати добра сећања. Историја ће судити ко је имао какав значај за развој Србије, али могу да кажем да се Милановчани поносе нашом краљицом, поносни смо што је наш град изнедрио доста владара у претходном периоду, што је рудничко-таковси крај колевка модерне Србије, а музеј има задатак да сачува сва знања и сећања на наше претходнике-рекао је Ковачевић.

Директор Музеја рудничко-таковског краја, Александар Марушић, истакао је да Ковачевићев обилазак, као и упознавање са самом изложбом и актуелностима у раду ове установе, представља изузетну част. Навео је да је изложба изазвала велику пажњу суграђана и да упркос здравственој ситуацији, свакодневно бележе велики број индивидуалних посета.

– Људи се интересују и имају позитивну перцепцију живота краљице Драге, желе да се упознају са чињеницама које су им слабије биле доступне. Кроз једну уравнотежену причу смо приказали и добре стране краљичиног карактера, њене личности,добре потезе које је повукла као дворска дама, њен однос према млађим члановима своје породице, заиста се као лавица борила за њихову сигурност и егзистенцију, а доста тога доброг је урадила и као владарка,односно сувладарка краља Александра. Сматрали смо да треба истаћи и неке ствари које, после ове историјске дистанце ,изгледају као погрешне у перцепцији њеног лика-рекао је Марушић.

Поставка је у галерији Музеја до 9.фебруара, након чега ће бити уприличена по градовима широм Србије, Републике Српске и региона. Из Музеја најављују и два предавања на тему живота краљице Драге и прихватања њене личности након мајске трагедије 1903.године.

Previous Увођење електронског система за гласање, бројање гласова и електронску доставу скупштинског материјала у општини Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I