MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA PROF. DR ŽARKO OBRADOVIĆ POSETIO GORNJI MILANOVAC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Žarko Obradović, posetio je danas, 18. januara 2013. godine, opštinu Gornji Milanovac, zajedno sa svojim pomoćnikom mr Zoranom Kostićem. U pratnji Predsednika opštine Milisava Mirkovića ministar je posetio OŠ „Arsenije Loma“ na Rudniku, a povodom završetka izgradnje i predaje na upotrebu školske fiskulturne sale učenicima ove škole.
Dobrodošlicu Ministru Obradoviću poželeo je Predsednik Opštine Milisav Mirković i u ime Opštine zahvalio se Ministru i pomoćniku Ministra što su se opredelili da posete našu opštinu, a činjenica da se radi o trećoj poseti za kratko vreme govori o izuzetnoj saradnji Opštine i Ministarstva. Kako je istakao Predsednik opštine, povod posete je lep – predaja na upotrebu novosagrađene školske fiskulturne sale učenicima ove škole. Reč je o investiciji vrednoj preko 35 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena većinom iz budžeta lokalne samouprave – oko 20 miliona i delom iz NIP-a – nešto manje od 10 miliona. Površina sale je oko 700m2. Salu će prevashodno koristiti deca koja pohađaju ovu školu, ali imajući u vidu da je planina Rudnik i turističko-rekreativni centar ista će biti dostupna za korišćenje posetiocima ove planine s tim što se redovno odvijanje nastave time neće ugrožavati.
U svom obraćanju direktorka ove škole Dragana Miletić upoznala je Ministra sa osnovnim karakteristikama ove škole koja ima tradiciju dugu 148 godina i najavila jubilej koji će biti obeležen za dve godine. Ovu školu sa izdvojenim odeljenjima pohađa 220 učenika što je, kako je istakla direktorka, zadovoljavajući broj s obzirom da škola pokriva brdsko-planinsko područje.
Ministar prof. dr Žarko Obradović zahvalio se na prijatnoj dobrodošlici i istakao da je strateški zadatak države unapređenje kvaliteta obrazovanja. To podrazumeva ne samo izvođenje nastave već i obezbeđenje adekvatnih uslova za njenu realizaciju, a na čemu Opština Gornji Milanovac i te kako radi i prednjači u odnosu na većinu drugih lokalnih samouprava o čemu svedoči više realizovanih infrastrukturnih projekata u oblasti obrazovanja u nekoliko poslednjih godina pa i novosagrađena fiskulturna sala u ovoj školi. Tim povodom najavio je i da će sredstva odobrena od EIB-a u toku ove godine biti uložena u renoviranje velikog broja školskih objekata, a onde gde je to potrebno i u izgradnju novih. Ministar je rekao i da mu je dobro poznato da se u gornjomilanovačkoj opštini već nekoliko godina unazad dobro planira za godine koje dolaze u svim oblastima pa i u obrazovanju.
Prilikom posete opštini, Predsednik opštine je sa svojim saradnicima upriličio radni sastanak sa ministrom Obradovićem, a kojem je prisustvovao i načelnik Školske uprave Danilo Beodranski. Tom prilikom, Predsednik Milisav Mirković izvestio je ministra o trenutnom stanju u milanovačkom školstvu, ali i čitavoj opštini, tekućim i planiranim projektima iz oblasti obrazovanja u kojima učestvuje opština Gornji Milanovac kao i opredeljenosti opštine Gornji Milanovac da sačuva seoske škole od gašenja u predstojećem periodu uz pomoć Ministarstva po cenu izdvajanja dodatnih sredstva iz budžeta lokalne samouprave. Takođe, razgovarano je i o planovima upisa u srednje škole za narednu školsku godinu na području Moravičkog okruga. Ministar Obradović konstatovao je da su dva najveća problema u prosveti demografska i geografska situacija u našoj zemlji pa se od toga mora i poći u reformi i osnovnog i srednjeg obrazovanja. Zajednički je ocenjeno da je dosadašnja saradnja ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa opštinom Gornji Milanovac izuzetna, a što je najbitnije uz razumevanje potreba lokalne sredine koja je po mnogo čemu, a najviše po prostornoj razuđenosti, specifična u odnosu na druge lokalne samouprave.

 

Previous Konkurs za uključivanje mladih u program radnih praksi