Eng

Es

It

Sp

Министарка Михајиловић посетила радове на аеродруму Меморијалног комплекса „Халијард“

Министарка Михајиловић посетила радове на аеродруму Меморијалног комплекса „Халијард“

На Галовића пољу у Прањанима у току су радови на изградњи Mеморијалног комплекса и аеродрома. Чувени аеродром који су јединице Драже Михајловића саградили 1944. године уз помоћ мештана села Прањани ускоро ће бити у функцији. Са тог аеродрома у историјској мисији „Халијард”, спасено више је од 500 савезничких пилота. Радове на изградњи Меморијалног комплекса и травнате писте обишла је данас министарка грађевине, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајиловић:

„Желимо да и ове године цео свет види једну дивну и добру и праву слику српског народа, а то је једног пожртвованог, отвореног, храброг, праведног, правдољубивог народа који се увек борио за слободу. Ово ће бити Мемеројални комплекс урађен на најбољи могући начин. Овде ће бити травната писта и она ће служити за слетање и полетање малих авиона. То је начин да имамо живи споменик за све што смо радили, али и исто тако и да покажемо како можемо да радимо у будућности“, рекла је министрка Михајиловић током обиласка радова.

Председник Фондације мисије Халијард Џон Капело сећа се како је изгледало место на којем ниче меморијлани комплекс на Галовића пољу 2007.године када је први пут дошао у Прањане. Каже да су се ствари од тада на поменутом пољу доста промениле:

„Ово је за нас нешто више од меморијалног комплекса. То ће бити један живи споменик баш због тога што ће постати аеродром који ради 76 година након што су слетали ти авиони који су спасили америчке пилоте. И све то не би било могуће без веома блиске сарадње Кабинета председника Србије и министарства инфраструктуре,грађевине и саобраћаја. Радујем се том догађају када ћемо поново да прославимо оно што је српски народ урадио за американце у току другог светског рата“, додао је Капело.

Испред општине Горњи Милановац министарку је дочекао председник општине Дејан Ковачевић који се приликом обилиска актуелних радова захвалио председнику Републике Александру Вучићу и потпредседници Владе РС Зорани Миахајловић што је једа овакав пројекат, на реализацији, баш овде у срцу Шумадије :

„После завршетка овог пројекта и са свим осталим пројектима које је покренула и локална самоуправа заједно са Владом Ребублике Србије , Прањани ће постати једно значајно туристичко одредиште у Србији“, рекао је Ковачевић.

Данашњем обиласку радова на Галовића пољу присутвовао је и директор ЈП за путеве Србије Зоран Дробњак као и представници града Чачка.

Previous Уговор вредан 8 милиона динара

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I