Eng

Es

It

Sp

На Свечаној седници уручена признања најзаслужнијим грађанима, представницима установа и предузећа и најуспешнијим спортистима

На Свечаној седници уручена признања најзаслужнијим грађанима, представницима установа и предузећа и најуспешнијим спортистима

Химном Боже правде у извођењу изворне групе Црнућанка започела је Свечана седница Скупштине општине Горњи Милановац.

Обраћајући се присутнима, Лазар Николић председник СО Горњи Милановац измeђу осталог рекао је: почетком Другог српског устанка 1815. године са територије наше општине почело је освајање српске слободе, што је највредније наслеђе које са поносом чувамо и негујемо.

Данас када су глобалне теме постале и локалне, што је сасвим логично због развоја технологије и опште информисаности, дефинитивно је установљено да су градови и општине постали важан и незаобилазан фактор у глобалном и националном управљању. Имали смо прилику да видимо како се политика пандемије претвара у реалност живота људи у домовима, школама и на радним местима. У претходне две године много смо тога могли да запазимо и научимо. Видели смо да је већина савремених држава све више орјентисана према приватним интересима најбогатијих појединаца, а све мање према јавним добрима за све грађане, попут образовања и здравствене заштите за све. Србија, а самим тими наша општина били су изузетак. У том смислу можемо бити поносни – рекао је Николић.

Дејан Ковачевић, председник општине рекао је да Горњи Милановац има ту част и дужност да сваког пролећа као свој Дан, 23. април обележи и подизање Другог српског устанка, не само као карактеристични локални празник већ и као јубилеј који носи симболику од државне, па чак и међународне важности.

Зато ми као поносни потомци Милошевих устаника и даље обележавамо дан када је заметак модерне Српске државе угледао светлост нове будућности. Са великим поштовањем према целокупном духовном, културном и историјском наслеђу али и према достигнућима савременика, са правом истичемо значај и улогу нашег Такова, нашег Милановца и наших Милановчана у модерној историји Србије. У претходном периоду радили смо вредно. Оставили смо траг у времену и почели да стварамо другачије лице наше општине. Данас са поносом могу да кажем да се наш рад види и да су грађани то препознали. Остварили смо планове које смо зацртали, а могу да кажем да смо у појединим сегментима то и превазишли и да смо уз велико ангажовање урадили више од планираног – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Овом приликом уручена су признања најзаслужнијим грађанима, представницима установа и предузећа, као и најуспешнијим спортистима.

Златна медаља „Таковски устанак“ у 2022. Години додељена је Томиславу Момировићу, министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, за изузетан допринос у развоју инфраструктуре у општини Горњи Милановац.

Златна медаља „Таковски устанак“ у 2022. Години додељена је Томиславу Момировићу, министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, за изузетан допринос у развоју инфраструктуре у општини Горњи Милановац.

-Почаствован сам због признања које ми је доделила општина Горњи Милановац. Златна медаља „Таковски устанак“ представља обавезу јер долази од грађана овог краја, судбински повезаних са државношћу наше земље. Значај Другог српског устанка утемељен је у нашој колективној свести и представља ослобођење од вишевековне османске власти и стварање независне српске државе. Та независност нам је потребна сада више него икада. Да будемо јаки, слободни и спремни да сарађујемо са свим великим силама, а у циљу бољег живота свих наших грађана. Слобода коју смо тада извојевали, имала је велику цену кроз векове који су иза нас али не смемо да заборавимо да је идеал слободе подједнако важан и сада као и тада – казао је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Сребрне медаље Таковски устанак припале су предузећу „Аутопревоз“ а.д. Чачак, за унапређење градског превоза у општини Горњи Милановац, затим Роберту Чеху, извршном директору Бермилтон групе, за директно улагање у општину Горњи Милановац, Центру за социјални рад Горњи Милановац и Гвоздену Николићу, новинару и власнику продукције Глас Западне Србије, за допринос у медијском представљању и промоцији општине Горњи Милановац.

Награда за најбољег спортисту у 2022. Години припала је Андреју Поломцу, члану сениорске екипе ОК „Таково“, за најбољу младу спортисткињу Петри Лазовић пионирској репрезентативки Србије у скијању, награда за најбољег спортског тренера отишла је у руке Јовану Ђукићу селектору и тренеру параатлетске репрезентације Србије, а за најбољу спортску организацију у 2021. години проглашен је ОК „Таково“.

Данашњој свечаности присуствовали су гости из братимских градова општине Горњи Милановац, комуне Вефсн из Норвешке, Сежана Словенија, Словењ Градец такође из Словеније, Кавадарци Северна Македонија, Куманово, Старо Нагоричане такође из Северне Македоије. Присутсвовали су и одборници СО, чланови општинског већа, представници јавних предузећа и установа, Војске Србије, и црквене општине Горњи Милановац. Догађај је употпунио наступ гудачког квартета Dinamika music.

Previous Обележен Дан општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I