Eng

Es

It

Sp

Наредне године више новца из општинског буџета за медије

Наредне године више новца из општинског буџета за медије

Председник општине Дејан Ковачевић угостио је данас помоћницу министра културе и информисања Славицу Трифуновић. Њих двоје су, заједно са представницима локалних медија одржали састанак и разговарали о свим проблемима са којима се новинари суочавају у свом раду. Испред медија присутни су били представници Гласа Западне Србије, Регионалне телевизије Телемарк, Гоги радија, Таковских новина, ГМ инфо портала и представник Франкфуртских новости.

На самом почетку председник је рекао да је јако битно да се зна шта може држава, а шта Општина да ураде како би се положај медија поправио. Оно што је посебно обрадовало све представнике седме силе, јесте чињеница да ће општина Горњи Милановац наредне године издвоји два ипо пута више средстава за њихово финансирање: „ Следеће године општина Горњи Милановац ће определити значајнија средства из буџета. Размишљали смо на тему да у наредном периоду дођемо на 1% буџета који ће се одвајати за медије, тако да смо одлучили да у нацрту буџета ставимо да следеће године пројектно суфинансирање медија из буџета општине Горњи Милановац буде осам милиона динара.“ Према Ковачевићевим речима разлог за повећање ових средстава јесте чињеница да досадашње издвајање за медије, три милиона динара, није било довољно и како је истакао сматра да ће овај увећан износ бити значајан помак: „Значајно је рећи и да смо данас отворено разговарали са представницима медија о свим проблемима и препрекама које су пред њима и које треба да пређу, како би остварили све оно што раде. “

Након церемоније полагања венаца у згради Окружног начелства одржан је 24. Сабор бораца ослободилачких ратова општине Горњи Милановац и њихових потомака. Помоћница министра се захвалила на организованом састанку и рекла да је ово само један састанак у низу који представници Министарства организују са локалним самоуправама у Србији имајући у виду тежак положај локалних и регионалних медија, а све у циљу проналажења начина да им се помогне имајући у виду њихов значај: „Повод за данашњи састанак је положај локалних и регионалних медија у Србији. Улога државе је ту веома јасна, а то је да се системски уреди област информисања, али и положај локалних и регионалних медија. Начин на који то чинимо је кроз израду медијске стратегије, чија је израда у току и кроз сет медијских закона.“ Она је рекла да се у овом тренутку примењују медијски закони који су на снази од 2014. године, али је нагласила да ће завршетак новог стратешког медијског документа условити и промену медијских закона. Такође, као битно навела је однос локалне самоуправе према локалним и регионалним медијима: „Ја бих рекла да је кључна улога локалних самоуправа, не само у њиховом опстанку, него и у даљем развоју. На моје велико задовољство, данас сам присуствовала једној атмосфери добре сарадње између локалних и регионалних медија са локалном самоуправом, али такође и једном добром политиком локалне самоуправе према тим медијима.“ Председник Ковачевић је крају закључио да је данашњи састанак са представницима Министарства културе и информисања и са представницима локалних медија који прате рад како локалне самоуправе тако и других органа у Горњем Милановцу био веома добар и конструктиван. Он је изразио наду да ће од половине наредне године, када нова медијска стратегија буде завршена и када буде ступила на снагу, стање у медијима бити боље.

Представници медија који су присуствовали састанку, једногласно су се сложили да је сарадња локалног руководства са њима добра, да правовремено добијају све потребне информација, као и оне које накнадно траже.

Previous Горњи Милановац од следеће године под непрекидним напоном

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I