Ново лице Горњег Милановца – горњомилановачки храм културе

Данас је свечано отворен нови Дом културе у Горњем Милановцу!

Од Дома војске који је, након изградње војних станова у насељу Ивице, коначно прешао у власништво општине Горњи Милановац, прошло је неколико година у планирању, пројектовању и коначно изградњи – до данас отвореног прелепог Дома културе у Горњем Милановцу.

Председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић обратио се гостима на отварању са импозантне сцене новог Дома, која ће убудуће бити разлог окупљања Горњомилановчана на позоришним и биоскопским представама, чак и оним које захтевају најсавременије сценско-техничке услове. Он је са присутнима поделио радост општине Горњи Милановац што је ова инвестиција Општинске управе успешно окончана и најавио да следи реновирање и адаптација другог крила некадашњег Дома војске у којем ће старе станове заменити модеран простор, функционално независтан од данас отвореног, а који ће се користити за канцеларије и најразличитије културно-уметничке и едукативне радионице. Председник Мирковић је истакао да грађани Горњег Милановца и наше општине одавно заслужују овакво место у коме ће моћи да прате позоришне и биоскопске представе, да посете репрезентативне изложбе у репрезентативном простору, уживају у концертима, опери, балету, поздравивши и све оне који су пружили подршку и помоћ у раду, али и оне малобројне који то нису чинили. „Наш град је одувек био град културе, уметности, и даровитих стваралаца и коначно им се одужујемо репрезентативним здањем које треба да служи новим генерација просвећених младих људи“ истакао је Мирковић.

На отварању је говорио и господин Александар Антић, Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, чије ресорно министарство је за Дом културе у Горњем Милановцу обезбедило 15.000.000,00 динара на име енергетске ефикасности. Министар Антић је истакао да је пријатно изненађен како Дом културе изгледа и изразио одушевљење квалитетом и опремљеношћу који га, према његовим речима, сврставају у прве три најбоље опремљене сцене у Србији. Упутио је честитке Председнику општине Горњи Милановац на храбрости, одлучности и истрајности да се у ово време инвестиција попут ове комплетно заврши и то средствима Општине Горњи Милановац. Истакао је да је општина Горњи Милановац направила искорак у позитивном смеру, за пример у вођењу локалног развоја и пренео честитке Владе Републике Србије на завршетку ове инвестиције.

Завршну реч у обраћањима имао је архитекта, господин Радисав Марић, који није скривао емоције због, како је сам рекао, успешно завршеног пројекта који је настао као идеја пројектног тима на чијем је челу био, а потом се уз активну сарадњу инвеститора развио у инспиришућу заједничку идеју која је завршетком радова презентована у пуном светлу. Он је истакао да је Дом саграђен да траје генерацијама и да ће право испуњење циља пројекта бити задовољни грађани и млади људи који ће у Дому имати прилике да буду у додиру са непролазним културним вредностима.

Свечано отварање посебно је обележила кабаре представа „Добра стара времена“ Позоришта на Теразијама, а окончано је коктелом у фоајеу Дома културе.

Свим грађанима општине Горњи Милановац председник општине Милисав Мирковић пожелео је да дуго година користе Дом културе у заједничкој нади да ће у њему стасавати нове генерације талентованих младих људи.

Previous 68 нових уговора о додели бесповратних подстицајних средстава у пољопривреди општине Горњи Милановац